• Ron van der Lem

Ron gaat voor de baan bij Royal Van Lent

KAAG Vertel... Wie kan nou 's avonds bij de spruiten zonder de ogen te knipperen zeggen dat hij een Feadship mede in elkaar getimmerd heeft? Nou? Wel, op zo'n negentig vaklui werkend voor Royal Van Lent op Kaageiland na, kan onze mobiele uitzendkracht Ron van der Lem dat na deze week ook zeggen zonder enige schroom. Daar gaat een verhaal aan vooraf, dus we geven de microfoon even voor deel 10 van zijn reeks aan onze correspondent..

Ron van der Lem

DE WERELD IS KLEIN...

Als ik bij Royal Van Lent om tien uur 's ochtends binnenstap word ik hartelijk verwelkomd door mijn overbuurvrouw in Roelofarendsveen: Belinda Hogenboom. Dit toonbeeld van representatie verwijst me daarna door aan een andere dame die ik ken; het moet niet gekker worden! Els van Egmond ken ik als collega bij de Koninklijke Marine. Bij Van Lent werkt ze al weer vier jaar op de administratie van de Scheepsinterieurbouw afdeling. Samen met Arnoud Willems, HR Adviseur voor de afdeling, licht ze me in over de basics van dit prachtige bedrijf dat in 2019 alweer 170 jaar bestaat en eigenlijk sinds kort nog maar geen CEO aan het hoofd heeft met de achternaam Van Lent. Die heet namelijk Jan-Bart Verkuyl en ik kom hem helaas niet tegen in de uren die volgen. Royal Van Lent, zo wordt me verteld bij de koffie in een ruimte met prachtige bouwtekeningen en wereldkaart, gaat uitbreiden in de westelijke haven van Amsterdam. Hier op het eiland kunnen boten van tot zo'n honderd meter gebouwd worden. In Amsterdam zelfs tot honderdzestig meter. Die boten passen niet in de Ringvaart met hun diepgang en breedte. Er worden zo'n één tot twee boten per jaar te water gelaten op deze Feadship-werf ; misschien niet de grootste maar wel beste van de wereld. Ik ben benieuwd naar buitenissige futuristische moderniteiten die momenteel geïmplementeerd worden op de boot die nu in de werf ligt. Willems moet daar echt lang over nadenken. Niet omdat hij het niet weet; nee dat komt omdat alle modernismen bij dit bedrijf tot een dagelijks gebeuren behoren. Voorbeeldje, de boot waar ik straks aan ga knutselen is in feite een bijboot van een inmiddels al operationele Feadship. In die bijboot zelf zijn trouwens ook weer bijboten actief. Een soort Droste-effect dus. Echter, dat niet alleen. Deze bijboot heeft een filmzaal, jacuzzi, wijn'kelder', autopark, heli, jetski's etc etc. in diverse ruimen staan. U leest het goed: dit is nog maar de bijboot! Mijn handen jeuken; ik moet het van dichtbij zien!

AAN HET WERK

Ik word al snel gekoppeld aan Ferry Koning, een goedlachse scheepstechnieker uit Sassenheim met 13 jaar Van Lent ervaring en een rugby-uitstraling. Die laat me met een enthousiasme van een Schapendoes in no time alle compartimenten van het in aanbouw zijnde schip zien. Er moet nog ontstellend veel gebeuren om het een operationele status te geven. En daarvoor is nog maar een half jaar de tijd. Gaat lukken volgens Koning, maar dan moet ik wel sneller boren. Dat krijg ik te horen als we in de keuken, ik bedoel kombuis, bezig zijn het onderblad te bevestigen van een aanrecht, dat op een zwaar gefineerd eiken kastconstructie rust. De eigenaar van de boot is een echte liefhebber. Hij wilde geen essenhout, iets dat het meest intrek is op deze boten, maar ruw eiken waar de nerf goed zichtbaar is. Het is prettig werken met Koning. Ik merk trouwens dat iedereen om me heen met plezier aan het werk is. Er worden lolletjes gemaakt maar niet gelanterfant. Van Arnoud Willems, had ik begrepen dat Van Lent naarstig op zoek is naar techniekers; liefst uit deze streek. Wel, als ik de leeftijd zou hebben zoals ik er uitzie, had ik meteen gesolliciteerd (...). Ik kan gerust weer tot mijzelf zeggen: fijne mensen, fijne zaak, fijne bazen, fijn dorp!

Dit relaas vormt het einde van deze boeiende reeks. Komend jaar gaat onze reizende correspondent in ieder geval een reeks verzorgen terwijl op vakantie is in elk dorp en gaat hij een team coachen bij een willekeurige club in elk K&B-dorp. Verzoeken kunt u nu al richten via ronvanderlem@outlook.com. Het animo groeit per week dus haast u!