• De Kaasboeren om de lentemarkt

    Ron

Boerenkaas baas van Nederland

ROELOFARENDSVEEN Er kan er maar eentje de beste zijn. En wie dat is? Dat is kaasspeciaalzaak De Kaaswereld in Roelofarendsveen! Die is uitgeroepen tot Nederlands Beste Specialist Landleven 2018 (voorheen Beste Boerenkaasspecialist). 16 april tijdens het jaarlijkse Branche-Event Foodspecialiteiten georganiseerd door de Stichting Foodspecialiteiten Nederland werd eigenaar Richard van Klink en zijn team met deze prestigieuze prijs, in het zuivelzonnetje gezet.

Ron van der Lem

UITSTRALING VAN BELANG De nacht die daar op volgde lag Van Klink in halleluja stemming te woelen in bed, zo vertelde hij ons. De ontvangen onderbouwing van de prijs loog er dan ook niet om… De uitstraling van het kenmerk Landleven kwam volgens de jury in De Kaaswereld, het meest naar voren van de vele kandidaten. 'Het is werkelijk boeren, bio en streek wat in deze winkel de klok slaat. Van alle boeren- en biologische kazen die worden verkocht kon ook het verhaal over de herkomst en de makers verteld worden. Een ware kenner van boerenkazen uit de streek!'

Een onafhankelijke jury (bestaande uit een vakjury en een consumentenjury) heeft begin dit jaar de winkels bezocht die hebben deelgenomen aan de voorronde. Na 21 maart zijn de finalisten per categorie bezocht door drie andere juryleden (bestaande uit twee vakjuryleden en een consumentenjury). Ook deze juryleden hebben de winkels onafhankelijk van elkaar beoordeeld. Volgens de jury is heel duidelijk geworden dat je een onderscheiding alleen wint als je daadwerkelijk onderscheidend onderneemt. Dat kan alleen als je tot de top van de branche behoort. Van Klink zal overigens bij een volgende editie in de jury plaatsnemen.

De winnaars zijn:

Nederlands Beste Specialist Landleven: De Kaaswereld te Roelofarendsveen

Nederlands Beste Foodspecialiteitenwinkel 2018: Zuivelhoeve Borne te Borne

Nederlands Beste Buitenlandse kaasspecialist 2018: Renkema Kaas te Amersfoort

LENTEMARKT MET DE KAASBOEREN De KaasWereld is al elf jaar een volledig zelfstandige kaasspeciaalzaak, die ook eigenzinnig is en een focus heeft op de kaasmakende boerenbedrijven in de nabije omgeving. Van Klink, een geboren en getogen Veender nodigde zodoende ook vijf boeren uit bij de lentemarkt vorige week zaterdag op het Noordplein in het dorp. 'Om ze hun verhaal te laten vertellen aan de klanten die normaliter hun kazen bij ons kopen. Zodoende stonden Gijsbert v Leeuwen, Ellen Heemskerk, Marije vd Poel, Erik Rotteveel, Jos vd Geest, allemaal kaasmakers uit Kaag&Braassem, uitgebreid hun aanpak uit te dragen voor een hongerig publiek. De Kaaswereld heeft intussen tientallen boeren die kazen aan hem leveren. Deze aanpak is een belangrijk onderdeel van het behaalde succes.

Van Klink (zelf liefhebber van oude boeren Leidse) laat ook op andere wijze niet de kaas van het brood eten. Hij verkoopt een heerlijke Merlot als Vin du Veen. En ook het lokale kwaliteitsbiertje Achterrekkie van 't Veens Brouwhuys is exclusief slechts bij hem te koop naast nog andere 30 soorten speciaalbier. Zelfs tapas, olijven, oliën en vers gebrande noten en biologische producten, rauwe noten en bessen, kan je bij vinden.