• Nationale Duurzame Huizenroute

Binnenkijken bij duurzame huizen

KAAG EN BRAASEM Tijdens de zesde Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 3 en 10 november zijn door heel Nederland honderden duurzame woningen te bezoeken. Ook in Kaag en Braassem stellen gastvrije huiseigenaren hun huis open voor mensen die zich willen oriënteren op het verduurzamen of zelfs aardgasvrij maken van hun woning, VvE of wijk. Er is een grote variatie aan soorten woningen en maatregelen te bekijken; van monumentaal tot nieuwbouw, van rijwoning tot villa en van kleine isolatiemaatregelen tot een woning zonder energierekening.

De Duurzame Huizen Route is uitgegroeid tot een platform voor mensen die op zoek zijn naar informatie over duurzaam wonen en van mensen die ervaringen delen. ,,We merken dat deze manier van oriënteren aanspreekt en dat het mensen helpt om tot actie over te gaan' vertelt Eva Petra Simon van de Duurzame Huizen Route.
Uit cijfers van afgelopen jaren blijkt dat jaarlijks 80% van de bezoekers voor het eerst een huis bezoekt. Daarnaast blijkt dat 85% van deze groep daarna zelf aan de slag gaat met de eigen woning. Een ander opvallend feit is dat er na een bezoek vaak nog contact is tussen de huiseigenaar en de bezoeker om informatie uit te wisselen.

ERVARING EN BELEVING Veel mensen geven aan dat het lastig is om de juiste informatie te vinden om tot een besluit te komen. Vraagstukken als: Wel die panelen aanschaffen of toch eerst het dak isoleren? Hoe doe je dat financieel? Hoeveel geluid maakt een warmtepomp en is daar mee te leven? 'Van mensen die een woning bezocht hebben, horen we terug dat door een bezoek aan een woning in combinatie met het verhaal van de huiseigenaar ineens de puzzelstukken op hun plaats vallen' aldus Eva Petra Simon.

TOENAME Niet alleen het aantal bezoekers groeit, ook het aantal huizen op de website neemt sterk toe. Jaarlijks komen er meer dan 200 woningen bij. Een toenemend aantal huiseigenaren die ooit zelf een woning bezochten, stellen nu hun eigen woning open. Huiseigenaar Wouter uit Ruinerwold is zo iemand die veel baat heeft gehad bij het bezoeken van woningen en nu zelf zijn woning openstelt: "Ik heb het internet afgestruind voor waardevolle adviezen over bijvoorbeeld dampopen isoleren. Maar ik had vooral behoefte aan goede voorbeelden, een plek waar ik met mijn vragen terecht kon." Op duurzamehuizenroute.nl kunnen huiseigenaren die hun duurzame woonverhaal willen vertellen hun woning aanmelden.