• Iris Versteeg

Voetbal onder de loep

KAAG EN BRAASSEM De kerstdagen zijn achter de rug en het nieuwe kalenderjaar is van start gegaan. De voetbalclubs in Kaag en Braassem genieten nog even van de winterstop en zullen in de loop van januari weer het veld op stappen. Net zoals de afgelopen seizoenen blikt het Witte Weekblad ook dit seizoen terug op de eerste seizoenshelft voor een tussenevaluatie. Welke clubs kunnen tevreden terugkijken en welke ploegen hopen op betere tijden in het voorjaar? Hieronder per club een korte terugblik, inclusief rapportcijfer voor de prestaties in het eerste gedeelte van het seizoen.

Richard Bakker

DOSR

Even leek het er op dat DOSR weer een zelfde seizoen als vorig jaar ging beleven. De ploeg startte slecht aan de competitie met twee punten uit vier wedstrijden en was daardoor direct weer in de onderste regionen terug te vinden. In tegenstelling tot vorig seizoen herpakte DOSR zich uitstekend met vier overwinningen op rij. Uiteindelijk eindigde DOSR, mede door een zege in de laatste competitiewedstrijd, op een verdienstelijke zesde plaats. Voor de ploeg van Thomas Duivenvoorden biedt dit perspectief voor de tweede seizoenshelft als het gaat om een mooie eindklassering. Degradatievoetbal lijkt halverwege het seizoen in ieder geval al niet meer van toepassing op DOSR en dat is het grootste winstpunt voor de ploeg.

Rapportcijfer: 7

ROAC

ROAC is inmiddels een goede bekende in de tweede klasse. De ploeg speelt alweer voor het vijfde seizoen op rij in deze klasse en zou het liefst een keer mee willen doen om de prijzen. In de voorbije jaren maakte de club het zichzelf continu erg lastig in de eerste seizoenshelft. ROAC ging dan de winterstop in op een positie onder de rode streep, waardoor een inhaalslag in de tweede helft noodzakelijk was om veilig te spelen. Dit seizoen is dat anders. Vanaf begin af aan draait de ploeg keurig mee in de middenmoot en dat biedt mogelijkheden om nu eindelijk eens naar boven te kijken, in plaats te strijden tegen degradatie. Naast het feit dat ROAC tevreden mag zijn over het verloop van de competitie, heeft het ook prima gepresteerd in het bekertoernooi, waarin de derde ronde is bereikt.

Rapportcijfer: 7

WVC (zo)

De afgelopen seizoenen waren voor WVC niet bepaald om over naar huis te schrijven. Zo werd de fusieclub in haar debuutjaar negende en vorig seizoen zelfs elfde. Terwijl buurtclubs ROAC en DOSR zich inmiddels prima thuis voelen in de tweede klasse, wil het WVC maar niet lukken om de stap te maken, laat staan een rol van betekenis te spelen in de top van de derde klasse. Met de nieuwe trainer Loek Hendriks lijkt het dit seizoen beter te gaan. Vooral de start (zeven punten uit vier wedstrijden) en het slot (negen punten uit vier wedstrijden) waren goed te noemen. Tussendoor had WVC een kleine inzinking met twee thuisnederlagen, maar voorlopig staat de ploeg op een keurige zesde plek. Met nog een inhaalwedstrijd voor de boeg kan de ploeg opklimmen naar de top vijf en na de tegenvallende seizoenen nu wél een gooi doen naar een ticket voor de nacompetitie.

Rapportcijfer: 7

Kickers'69

De ploeg uit Leimuiden was vorig seizoen de enige ploeg die in de eerste seizoenshelft een voldoende scoorde. Kickers'69 maakte toen haar rentree in de derde klasse en handhaafde zich betrekkelijk eenvoudig. Dit seizoen hoeft de ploeg zich sowieso geen zorgen meer te maken om degradatie, aangezien de club in december bekend heeft gemaakt volgend seizoen over te stappen naar de zaterdagafdeling. Daarmee komt een einde aan het prestatievoetbal op zondag. Toch zal de ploeg van Erwin van der Zee dit laatste seizoen goed willen afsluiten. Voorlopig is Kickers'69 redelijk op weg met dertien punten uit tien wedstrijden, goed voor een negende plek. Met de huidige smalle selectie die van der Zee tot zijn beschikking heeft, zou het een prima prestatie zijn als de Leimuidenaren dit weten vast te houden.

Rapportcijfer: 6

MMO

Na vijf seizoenen in de derde klasse daalde de ploeg van Pascal Verschoor vorig seizoen weer af naar de vierde klasse. De vrees bestond in Hoogmade dat het vervolgens in een competitie terecht kwam met louter vervelende stadse ploegen, maar niets bleek minder waar. MMO werd ingedeeld in district West I, met onbekende en leuke tegenstanders uit de omgeving van Haarlem, Heemstede en Amsterdam. Ondanks de degradatie kende MMO toch een moeilijke eerste seizoenshelft. Na twee nederlagen in de eerste twee wedstrijden werden weliswaar de nodige punten verzameld, maar verder dan twee overwinningen en twee gelijke spelen kwam de ploeg niet. Het zal dan ook erg lastig worden voor MMO om in de tweede seizoenshelft een plek in het linker rijtje te bemachtigen. Daarentegen moet het ook nog uitkijken dat het niet opnieuw in degradatiegevaar komt. In West I bestaat immers nog een vijfde klasse.

Rapportcijfer: 5

Woubrugge

Heel even leek er op dat Woubrugge serieus ging mee doen om een plek bij de beste vijf. De ploeg wisselde winstpartijen af met verliespartijen, maar hield de topploegen ondanks in het vizier. Helaas zakte de ploeg in de maand december weg na twee nederlagen op rij. Hierdoor kwam het terecht op de achtste plek en verloor het de subtop uit het oog. Toch presteert de ploeg beter dan in dezelfde periode vorig jaar en kan het met behulp van een inhaalslag nog altijd een plek bij de beste vijf bereiken. Woubrugge zal dan wel iets constanter moeten gaan presteren.

Rapportcijfer: 6

WVC (za)

Voor de zaterdagtak van WVC kon het dit seizoen eigenlijk alleen maar beter gaan dan vorig seizoen, toen de club eindigde op een puntentotaal van -2 en een doelpuntsaldo van -138. Met een aantal goede versterkingen erbij, was de verwachting dan ook dat WVC een wat grotere rol van betekenis zou gaan spelen. In de maand september startte de ploeg uitstekend aan het seizoen door in het bekertoernooi te winnen van Oosterheem en gelijk te spelen tegen Woubrugge. Desondanks moest de ploeg in competitieverband erg lang wachten op de eerste punten. Nadat de eerste zeven wedstrijden verloren gingen, werd de uitwedstrijd tegen Wassenaar op 25 november in winst omgezet. Vervolgens volgde nog een gelijkspel en een overwinning, waardoor de ploeg voorlopig op de voorlaatste plaats staat met uitzicht op de ploegen boven zich. Met wat fortuin kan de ploeg in de tweede competitiehelft nog enkele plekken stijgen op de ranglijst.

Rapportcijfer: 5