• Ron van der Lem
  • ron van der lem

[Spelenderwijs tot sport

ROELOFARENDSVEEN Ed Valentijn is de nieuwe coördinator van pk-sport; de spelvorm van drie- tot zesjarigen die leidt tot een echte sport naar eigen keuze. De 38-jarige Veender is ambitieus en enthousiast om de aanwezige stabiele basis nog succesvoller te maken.

Ron van der Lem

We zitten langs de kant van het pksport-speluur op de zaterdag. Valentijn, zelf vader van een atlete in wording, geniet van de verrichtingen in de zaal. In de zaal, u leest het juist. In de wintermaanden gaan de kleuters en peuters namelijk ook hun activiteiten in De Tweesprong en zoals afgelopen zaterdag in de Kaskade. PK-sport werkt prima samen met deze instanties. Er is zelfs een pk-sport spelleidster afkomstig van De Tweesprong.Toch, zo vertelt Valentijn, is het de gewoonte om buiten te ravotten gedurende het wekelijkse speluur. Die spel-uren beginnen op de woensdag om 14.30 uur en op zaterdag van 8.30 uur. Bij genoeg aanmeldingen kunnen de speluren op de woensdag uitgebreid worden.Het is goed voor de kinderen om buiten te leren spelen op die leeftijd. De gemeente ondersteunt de opzet van deze sportvorm dan ook enthousiast met diverse middelen. Kinderen leren met elkaar om te gaan, om elkaar mede- en tegenstanders te zijn. Ze leren te werpen, slaan met een racket, schoppen en gooien met een bal. Allemaal beginnende spel- en sportvormen. Voorbodes van een échte' sport vanaf het zesde jaar. De opbouw van een spel-uur bestaat uit dat kinderen een onderdeel zelf doen, een onderdeel met elkaar in teamverband en een onderdeel met de ouders. Mikken met handen en voeten; motorische aspecten en omgang met specifieke sportattributen zorgen voor een afwisselend uur. Er zijn speciale rackets gekocht en ballen van diverse formaten. Wat bijzonder aanslaat is het evenwichtsparcours waarbij de kleintjes hun motoriek op de proeven stellen, elkaars hulp nodig hebben en die van hun ouders. Het parcours kan ook telkens qua opzet gewijzigd worden. Ook zijn er 'renpaarden', lees 'skippyballen' om een nieuwe generatie Van Grunsvens aan te boren.

WAT WIL JE BEREIKEN OP KORTE TERMIJN, ED? 'Nog meer atleten erbij zodat we op woensdag eventueel kunnen uitbreiden naar meer lesuren. We hebben momenteel ook de eerste doorstomers, maar de keuze naar een sport na pk-sport is er eentje geheel van de ouders in het belang dan wel voorkeur van het kind. Daar hebben wij geen stem in. Daar willen wij geen stem in hebben! Wij stimuleren slechts.'. Aldus Valentijn die het hele uur dat we aanwezig zijn met pretoogjes kijkt. Hij heeft het zichtbaar naar zijn zin.

FLYEREN OP ALLE SCHOLEN EN OPVANG Valentijn heeft het stokje als coördinator onlangs overgenomen van Nina Torruella De Goot. Ook zij was moeder van een 'atleet' die nu een na carrière geniet op een ander sportvlak. Een van de eerste zaken die Valentijn heeft aangepakt, is een nieuwe flyer-opzet die vandaag verschijnt en de maak van een groot reclamebord voor pk-sport. 'Gezien pksport voor de kinderen een voorportaal is voor iets dat daarna voor een langere tijd komt, is een constante instroom aan de orde. Dus het bekendstellen van ons unieke concept aan jonge ouders is belangrijk. En dat moet continue, want er komen elk jaar weer op de een of andere manier nieuwe driejarigen (Knipoog). Vanaf 7 februari liggen er voorlichtingsflyers gereed op alle administraties van scholen en opvangcentra van K&B.

OLYMPISCHE SPELLEN Valentijn, maar ook Torruella en de betrokken spelleidsters gaan ook dit jaar eind april een vervolg geven aan de Olympische Spellen van K&B. 'De eerste editie, zo is me verteld, was een groot succes. Compleet met volksliederen, optocht, burgemeester, kraampjes en patat en ijs als achteraf-doping舰 Als je je nu opgeeft als nieuw lid van pksport mag je, net als de andere leden,  gegarandeerd meedoen. Dat klinkt als een goedkope reclamestunt, maar de vraag om deelname zal groot zijn gezien het succes van de eerste editie.Valentijn kijkt nog even dromerig naar het kleine grut dat door de prachtige zaal over een evenwichtscircuit loopt. Elk kind wordt geholpen door een andere topsporter van een jaartje of vier. Of een ouder als die niet langs de kant toekijkt, want hun hulp of bijstand bij de diverse onderdelen is ook een gewoonte bij deze leeftijdscategorie. Spelleidsters Sylvia en Yvanka (moeder en dochter) helpen wanneer het eventjes allemaal niet meer lukt. Het blijft immers al spelende grenzen verleggen. 

Meer informatie dan wel inschrijven via pksport@outlook.com.