• Eigen foto
  • Ron van der Lem

Ron aan het coachen

Deel 3…. Koersballen in Leimuiden

LEIMUIDEN De reeks aan het coachen wordt deze week voortgezet in Het Spant. Onze reporter Ron van der Lem is uitgenodigd om mee te denken aan de uitvoer van deze onbekende sport.

Het Spant ligt heerlijk knus verscholen middenin een laaggelegen woonwijkje. In de Leimuidense Vallei so-to-speak. De deuren klappen automatisch open voor me als ik naar binnenstap. Het is alsof er op mijn komst gerekend is. En dat is eigenlijk ook wel zo. Ben Blom, voorzitter van Koersbalvereniging Leimuiden-Rijnsaterwoude heet me van harte welkom in de grote sporthal. Blom is een vrolijke zestiger die me al meteen laat ondersneeuwen aan informatie over koersbal.

GEEN OUWE LULLEN SPORT Meestal bereid ik me aardig voor bij een bezoek als deze. Vandaag heb ik besloten om nu eens fris en geheel onwetend het diepe in te springen. Koersbal, wat is dat toch in hemelsnaam? Staande naast de aimabele Blom bekijk ik het wedstrijdveld. Het is namelijk zo dat er meterlange groene matten liggen uitgespreid over de sporthalvloer. Een soort biljartlakens. Die matten bevatten een aantal witte lijnen. De eerste minuten de spelende beoefenaars van deze sport aanschouwd te hebben, doet me vermoeden dat koersbal een neefje is van jeu de boules. Maar dan binnen. Meneer Van der Lem wordt weer eens terecht gewezen als hij deze veronderstelling hardop uitspreekt. Ten eerste bestaan er indoor jeu de boulesbanen (nota bene in mijn woondorp De Veen) en ten tweede: koersbal is veeeeeel complexer dan jeu de boules. Jaja, het zal wel… Ik ben bang dat als ik iemand van die 'andere' en naar knoflook ruikende sport dit bespreek, hij het tegenovergestelde beweert. Ach, maar ik krijg nog iets in de oren gepriemd: koersbal is geen ouwelullensport!!!! Verschillende aanwezigen hier vertellen me dat met nadruk. Ik mocht eens een ander vermoeden hebben… stel je voor.

Ik kijk om me heen en zie louter leden van in zestig tot in de negentig, dus op zich zou een stempeltje 'OLS' niet bepaald gelogen zijn, maar ik snap al snel waarom de mensen hier er zo op hameren om niet bekend te komen staan onder die noemer. Dat komt namelijk door de uitvoer van de sport zelf. Het vergt namelijk behendigheid om de bal te gooien gezien daar lood in verwerkt is. En dat meer aan één zijde van de bal, zo legt Blom mij enthousiast uit terwijl hij tot zijn eigen verbazing een meesterworp gooit die iedereen om hem hen doet verbazen. En dat is dus heel anders bij jeu de boules. Terwijl je gooit, kan je de bal laten 'koersen'. Door het lood kan je meer effect geven.

'Bowls' of koersbal is een precisiesport waarbij het de bedoeling is dat de spelers afgeplatte ballen, dus zo dicht mogelijk naar een kleinere doelbal laten rollen. Iedere speler beschikt over vier ballen. De spelers, of teams van twee, drie of vier personen (single, pairs, triples of fours), moeten proberen de afgeplatte ballen zo dicht mogelijk bij de doelbal die jack of kitty (als het een vrouwtje is?) te placeren. Voor elke bal die dichter bij de jack ligt dan de ballen van de tegenstander verkrijgt men een punt.

KOERSBALBALLEN Ballen van deze sport zijn dus niet helemaal rond; sterker: de vorm doet denken aan een Edammer kaas. Een bal (in het Engels: bowl) weegt 1200 gram, en dit gewicht is ongelijk in de bowl verdeeld. Aan de zware kant heeft de bal een stip, aan de lichte kant een cirkel. De bedoeling is dat het hierdoor mogelijk is met effect te spelen, waarbij de koers zal afbuigen naar de kant waarop de stip staat aangegeven. Het grote verschil tussen jeu de boules en koersbal is dat men bij het eerste spel de boules met een boog door de lucht werpt en dat men bij koersbal de bal vanaf het begin laat rollen.

Hoe de sport hier is komen overwaaien is minder bekend. Er is geen bond; de onderlinge wedstrijden en toernooien worden afgestemd tussen de clubs. En dat er net als in Leimuiden vandaag grotendeels spelers op seniorenleeftijd meedoen, betreuren ze ook eigenlijk zelf een beetje. Jonge aanwas is meer dan welkom. Het is zeer zeker echt leuk om te doen. Dat ervaar ik zelf. Net als bij jeu de boules is er dus sprake van een soort bute (doelbal), al heet die bij koersbal zoals al uitgelegd een 'jack'. Bij jeu de boules heten de ballen dus boules. En meneer Blom… hoe heten bij koersbal dan de ballen? 'Nou meneer Van der Lem, die heten koersbalballen…..' Ik wou dat alles in de wereld zo logisch is!

Bij gebrek aan coaches bij deze sport misbruik ik Blom een beetje op dat gebied. Gezien koersbalbal aan de ene kant zwaarder is dan aan de andere kant lijkt het mij zo dat je als linkshandige speler er anders mee om moet gaan dan als rechtshandige. We denken als 'coaches' onder elkaar hier even goed over na. Ervaringsdeskundigen hebben we hier niet want op mij na is iedereen in Leimuiden blijkbaar rechtshandig. We komen tot de conclusie dat je als linkshandige de bal simpelweg moet omdraaien. Soms zijn de oplossingen er letterlijk voor het oprapen…

Blom: 'Hier in Leimuiden spelen de leden wekelijks gedurende september tot en met mei van 13.45u tot 16.00u. Tot besluit gaan we gezellig naborrelen. Blijf je nog even? Soms zijn we met zesentwintig leden en het kan zodoende nog weleens gezellig druk zijn.'

Over dat eerbare voorstel gaat de stand-in coach even goed nadenken. Voorlopig is de focus van deze jongen gericht op die rollende bruine Edammertjes. Tot dusver snap hij er de ballen van……