• Loek Hartog op circuit Berghem.

    Eigen foto
  • Podiumplaats voor Loek Hartog.

    Eigen foto

Loek Hartog wint NK karten

HOOGMADE Een dag voor zijn topprestatie tijdens het Nederlands kampioenschap karten was Loek Hartog nog ziek zwak en misselijk door een virus. En zelfs 's ochtends op de dag van de wedstrijden was de vijftienjarige rijder uit Hoogmade nog niet honderd procent. Daarna zakte het slechte gevoel langzaam maar zeker en won hij zowel de prefinale als de finale in de Rotax Max Senioren-klasse.

"Ik was echt ziek. Mijn broertje had hetzelfde, een virus", zei Loek. "Tijdens de kwalificatie was ik hartstikke misselijk. Dan ik toch nog veertiende werd, was echt boven verwachting. Vanochtend voelde ik me wat beter.
Ik was nog wel een klein beetje misselijk, maar op de baan was dat bijna over."

PREFINALE Hij bleek genoeg hersteld om eens ongenadig hard gas te geven op het circuit van Berghem. Tijdens de ochtendtraining voorafgaand aan de prefinale reed Loek in de regen de een-na- snelste tijd. "Daardoor wist ik dat ik in de prefinale een goede kans had op de overwinning als het zou blijven regenen."
Tijdens de start ging hij er rücksichtslos vandoor, haalde voor de eerste bocht al een aantal rijders in en vanaf de eerste hairpin was het vervolgens 'doorstampen'. Dat lukte wonderwel, want de ene na de andere concurrent moest eraan geloven, totdat hij aan kop kwam te rijden. Daarna was het voor Loek een kwestie van de voorsprong uitbouwen. Op de finish had hij een voorsprong van maar liefst zeven seconden. "Ik was echt heel blij. Ik had meteen heel veel zin in de finale."

POLEPOSITION Door de winst stond hij op poleposition. Intussen was het opgehouden met regenen en droogde de baan langzaam maar zeker op. Hij had een goede start, maar Senna van Walstijn een nog betere. De Amsterdammer passeerde Loek in de eerste bocht. "Maar in de bocht erna pakte ik hem al terug. Daarna was het opnieuw doorstampen."
Dat deed hij op zo'n indrukwekkende wijze dat hij op de finish een voorsprong had van maar liefst 17 seconden op de nummer twee. Hij claimde daarmee de dagzege en Loek klom op naar de derde plaats in het kampioenschap op slechts vijf punten van leider Willem-Jan de Loos. "Ik mag niet klagen met mijn lengte en dit weer", zei hij. "Mijn gewicht was vandaag in mijn voordeel. Voor de rest hebben we bewezen dat we het plaatje compleet hebben, zowel fysiek als mentaal. En de spullen zijn top."
Hoe anders was zijn gevoel in de ochtend nog. "Ik dacht: het gaat een klotedag worden. Maar in de loop van de ochtend kwam er een glimlach op mijn gezicht toen het begon te regenen. Daarna was het een topdag ik kan niet anders zeggen."

FIESTA CUP Voor Loek wacht nu zijn officiële debuut in de Fiesta Cup die over drie weken wordt gehouden op het circuit van Zandvoort tijdens de Jumbo Racedagen. "Het wordt mijn debuut in een echte raceserie. Als ik daar net zo kan presteren als hier vandaag, dan kan het nog een heel mooi seizoen worden!"