Drie generaties trainers

HOOGMADE Voetbal is een teamsport waarbij inzicht, techniek, discipline en incasseringsvermogen niet mogen ontbreken. Maar hoe goed deze drie vaardigheden bij spelers, trainers en coaches ook zijn ontwikkeld, zonder passie en emotie mist alles wat voetbal tot voetbal maakt. Wie met Karel (74), Wilfried (42): „Zeg maar Wil" en Govanny Caron (16), drie generaties voetbaltrainers spreekt hoeft niets van het spelletje te snappen. Hun passie voor de sport werkt aanstekelijk en besmettelijk.

„Mijn vader was nooit thuis op zaterdag." Zoon Wil maakt in een zin duidelijk dat passie voor sport veel mooie momenten kent, maar ook momenten van opoffering. „Mijn 'voetbalcarrière' begon op 4-jarige leeftijd bij de ukkies van MMO", vertelt kleinzoon Govanny niet zonder trots. Nu studeert hij bijna af aan de sportopleiding van het Da Vinci college. „Ik wil zover als mogelijk komen", zegt Govanny die afgelopen juni slaagde voor zijn eerste KNVB Trainersdiploma pupillen en jeugd en nu, samen met Berno van Leeuwen, de MMO jeugd onder 10 jaar traint. Ondanks talent en succes blijft Govanny met beide benen op de grond staan. „Beroepsvoetballer zit er denk ik niet in. Ik denk dat ik als trainer verder kom dan als voetballer." Voor zijn vervolgopleiding staat hem het CIOS of een opleiding aan de Johan Cruyff Academie voor ogen. „Maar eerst het Da Vinci afmaken." Tijdens de verhalen van zoon Wil en kleinzoon Govanny is de groeiende trots van opa Karel zichtbaar. „Mijn vader was keeper bij het Haagse Celeritas." Het is duidelijk de Carons geven hun voetbal genen al vele generaties aan elkaar door. Karel werd in zijn jeugd geselecteerd voor Celeritas, maar moest net als zoon Wil en kleinzoon Govanny keuzes maken. Ook hij wilde door in de sport en koos voor het CIOS, het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders, de opleiding grote namen als Leo Beenhakker en Guus Hiddink en het 'slapie' van Karel, Rob Baan, afleverde. Met de kwaliteiten opgedaan tijdens zijn CIOS opleiding spande Karel zich gedurende zijn werkzame leven als leidinggevende in voor het faciliteren en promoten van de sport in de gemeente Leiden. En, ondanks het feit dat hij over al zijn trainersbevoegdheden beschikt, koos Karel ervoor om zijn kwaliteiten als vrijwilliger in dienst van de amateursport te stellen. Hij zette zich in om de voetbaltechnische kant van MMO beter op de kaart te krijgen. „Dat is in kleine kernen lastiger als in steden als Leiden en Alphen", spreekt Karel uit ervaring. Het maken van keuzes tussen voetbal of een carrière bij overheid of bedrijfsleven is een van de rode draden in het leven van de Carons.

Een gesprek met drie generaties voetbaltrainers Caron is een gepassioneerd gesprek. Het is een gesprek over successen, over tegenslagen en teleurstelling. Maar zoals het echte sporters betaamt houden ze overzicht, blijven gedisciplineerd, weten hun successen te vieren en tegenslagen te incasseren.