• Ton Wesselius
  • Ton Wesselius
  • Ton Wesselius

Wereldreis Kaag en Braassem deel 8: Rijnsaterwoude

Bij mijn laatste trip doe ik een van de kleinste leefgemeenschappen aan van Kaag en Braassem. Dit dorp kende ik ook al uit ervaring. Bij andere hele tochten door de gemeente vormt Rijnsaterwoude vaak het kritieke gedeelte. Het gedeelte dat de blaren komen, plus dat ik besef dat ik zo'n beetje op de helft ben en dus ook eenzelfde aantal kilometers terug moet lopen…

POLDERGEBIEDEN Het dorp ligt eigenlijk links en rechts uitgesmeerd langs de stemmige Herenweg; het ligt volledig parallel aan de provinciale weg de N207 ten noorden van de stad Alphen aan den Rijn. Rijnsaterwoude ligt in verschillende poldergebieden: te weten de Rijnsaterwoudsche Polder en ten zuiden van de Leidse Vaart ligt een gedeelte in de Vierambachtspolder. Ten westen van Rijnsaterwoude ligt de Braassemermeer.

ZELFSTANDIGE GEMEENTE Ik lees al wandelende dat tot 1 januari 1991 dit dorp een zelfstandige gemeente was. Bij wet werd de gemeente toegevoegd aan de nieuw gevormde gemeente Jacobswoude, waarvan het de hoofdplaats werd. De gemeente Jacobswoude is echter per 1 januari 2009 gefuseerd met de gemeente tot de nieuwe gemeente Kaag en Braassem. In de zogeheten Woudse Dom (zo genoemd omdat de toren ervan sprekend lijkt op een verkleinde uitvoering van die van de Utrechtse dom) predikte in de 18de eeuw de bekende bevindelijke dominee Theodorus van der Groe. Als ik de lokale dom passeer, verbaas ik mezelf door even eerbiedig te knikken naar het gebouw. Het dwingt toch onbewust veel respect af. Nou ja, het is van oorsprong een Nederlands Hervormde Kerk uit de 15e eeuw. Dus het gaat al heel wat jaartjes mee. Ook hier op de herenweg valt me op hoeveel prachtige huizen er staan. En zo divers van bouw. Sinds een jaar of twee kijk ik ook met veel plezier naar het wat ze het loghuis noemen. Cor en Mieke van de Cappelle besloten ooit van hun passie hun werk te maken. Zij hebben zich gespecialiseerd in het bouwen van houten huizen. Rijnsaterwoude wordt door hun toedoen opgesierd met een echt loghuis; een stukje Finland in onze gemeente. Het doet met de nodige fantasie denken aan het huisje van 'Hans & Grietje' vanwege de ronde houten palen en het puntdak. Maar in tegenstelling tot het huis in het sprookje is dit huis gigantisch mooi en groot. De totale oppervlakte meet 300 m2.

JEU DE BOULES Ik ben uitgenodigd bij de jeu de boules vereniging van Rijnsaterwoude, dat een onderdeel is van tafeltennisvereniging R.T.C. Ze heten de Wouwse Boules. Kortom, een club met ballen! Hun locatie is achter de Sportzaal "De Meerkant". Ze zijn een vereniging die opgericht is in 2011 en ze zijn driftig op zoek naar nieuwe leden. Dat kunnen ze ook aan want ze hebben de beschikking over drie officiële wedstrijdbanen. De gezelligheid druipt er vanaf; iets dat ten koste gaat van de prestaties waarschijnlijk.

BOOT Ik loop vanuit noordelijke richting naar het zuiden. Als ik de lange herenweg helemaal uit ben, beland ik op de Woudse dijk en kijk even naar de bootjes op de Leidsche Vaart. En zoals afgesproken spelen nu de blaartjes op. Ik trek mijn Gortexjes uit en verwissel mijn sokken. Deze oude truc garandeert weer een halfuurtje blaarloos bestaan. Ik wandel de Zwetweg op naar het westen en zie het Braassemermeer vanuit haar meest zuidelijke punt. Ik moet nog even doorzetten. Als het goed is sta er iemand klaar om me met een bootje vanuit het kruispunt met De Wijde Aa naar de overkant te varen. Aan de overkant ligt namelijk Roelofarendsveen waar ik woon. Nu maar hopen dat de boot er ligt, anders kan ik het hele eind weer teruglopen.

Label:

Wereldreis