• Ton Wesselius
  • Ton Wesselius
  • Ton Wesselius
  • Ton Wesselius
  • Picasa

Wereldreis door Kaag en Braassem deel 9: Roelofarendsveen

'Vraag me niet wat de zin is van het leven Vraag me niet waartoe, waarom, waarheen ….'

Zo begint een liedje van Youp van 't Hek. Het heet 'Never Waddinxveen'. Het gaat, met een knipoog uiteraard, over plekjes waar hij liever niet verschijnt. En de bewoners van deze gemeente mogen blij zijn dat het zo heet, want het had ook een andere titel kunnen hebben. Zoals we Youp kennen, slaat hij tekstueel gevat om zich heen. In hetzelfde lied zingt hij: 'nee nooit Roermond of Winterswijk, Lochem of Geleen, En never, no never, Roelofarendsveen!'

DRANK Op het Sportpad ben ik bij WVC beland, de club van de verdienstelijke mini-Championsleague en de jaloersmakende damesafdeling. Dat zou ik bij DOSR ook graag willen zien. Bij die club, hun buren dus, ben ik zelf actief als bestuurslid Public Relations. Ik ben er begonnen vorig jaar met peuter- en kleutersport. Dat slaat aan. Het goed voor de motoriek van die kleintjes en ook voor de jonge 'mobiele' ouders trouwens. Dat brengt me ook op een euvel in dit dorp en in deze gemeente: er wordt hier bovengemiddeld gezopen en gesnoven. Nu heb ik zelf bizarre taferelen meegemaakt op dat gebied als Haags jongetje en ben zelfs mijn moeder daardoor kwijtgeraakt op veel te jonge leeftijd. Ook in mijn marinetijd heb ik collega's kapot zien gaan aan drank. Let wel: ik hou ook van een biertje. Je moet er echter vanaf een bepaalde leeftijd gepast mee om leren gaan. Voor mij en een aantal gelijkgestemden een reden in ieder geval om voor de gemeente sportthema avonden te gaan organiseren met dit soort beladen onderwerpen; verpakt weliswaar in een luchtig jasje. De tweede thema avond handelde dit voorjaar over weerbaarheid. We hebben nu een zero tolerance beleid t.a.v. drugs en wat betreft pesten hebben we zelfs een vertrouwenspersoon en goede protocollen. Bij de 2e sportthema avond was Nouchka Fontijn, zilveren medaille O.S. Rio boksen, gaste. Er was zelfs een boksring in het clubgebouw. Hopelijk wordt Femke Heemskerk, onze plaatselijke sportster een volgende gaste bij deze tweede klasser van de KNVB.

TULPENPRODUCTIE Roelofarendsveen levert een kwart van de Nederlandse tulpenproductie, en heeft zoals u weet een jaarlijks bloemencorso om trots op te zijn. Op de plaatselijke watertoren uit 1932 zijn zelfs grote afbeeldingen van tulpen aangebracht. Het dorp wordt dan ook wel 'de tulp van de Randstad' genoemd. Met die gedachte filosofeer ik verder als ik de rotonde afloop en de Floraweg betreed. Een aantal bewoners, waaronder ik zelf, is op die plek van plan een groene zone in de vorm van een park te gaan samenstellen. De gemeenteraad heeft al tientallen jaren met mismanagement wat betreft grondbeheer en woonprojecten het welzijn van haar bewoners verloochend. Het is tijd dat er iets teruggedaan wordt. Vanuit een stichting in oprichting van Het Veense Hout, ligt er nu nog onbeantwoord een aantal voorstellen sinds 5 mei j.l. bij de huidige Raad (die steun heeft toegezegd!) voor o.a. locatiekeuze. Als het park hier gerealiseerd wordt hoop ik dat er accenten in opgenomen worden die kenmerkend zijn voor deze gemeente. Ook tulpen dus! En veel natuur, plus recreatief vermaak. Iets dat net bekend wordt als de 'Veense Kermis', want ook die mag ik niet onvermeld laten uiteraard.

WOONBOOT Voor deze Veense dag ben ik door diverse bewoners uitgenodigd. Met Rob Nieuwenhuijs zou ik gaan varen. Kapitein Rob heeft de trip echter vanwege het verwachte slechte weer uitgesteld. De zangeres van de achttienkoppige K&B bigband Cooldown 7 nodigde me deze zondag uit voor een ode aan de 'silver fox' (zie mijn kolom deze week). Ik heb het over Jeanette Overduin. Zodoende bel ik stipt om vijf uur 's middags bij haar aan op de Westmeerlaan. Jeanette en haar vriend Peter zijn op dit moment echter in hogere sferen. Ze hebben gisteren een woonboot gekocht uit 1926. Vol enthousiasme laten ze me foto's zien en vertellen hoe ze hun leven over drie maanden gaan voortzetten. Bij het inschenken van een drankje herinnert Jeanette me aan een eerdere tekst van mij over aanpak van drankmisbruik. Tja en dan komt Peter even later tevoorschijn met de Rolls Royce onder de jenevers. Probeer je daar maar eens uit te praten zonder een hypocriet te zijn. Ach, met dubbele tong lukt dat aardig. Tot slot van deze memorabele dag neemt Jeanette me mij naar buiten. In de nabij gelegen speeltuin zingt ze zoals afgesproken Proud Mary voor me. Ze doopt het om tot Proud Jeanette. Terwijl op de achtergrond De Braassem zachtjes meegolft, zingt ze uiterst soulvol 'rollin', rollin', rollin'on the river…..'. Tina Turner zou hier heel jaloers op zijn. En ik ben supertrots om dit mee te maken.

I left a good job in the city

Working for the man every night and day

And I never lost one minute of sleeping

I was worrying 'bout the way the things might've been.

Label:

Wereldreis