• Ton Wesselius
  • Ron van der Lem
  • Ton Wesselius
  • Ron van der Lem
  • Ron van der Lem
  • Ton Wesselius

Wereldreis door Kaag en Braassem deel 6: Woubrugge

Voordat ik aan Woubrugge ga beginnen, eerst even dit: komende week bezoek ik Kaag en die week daarna sluit ik af met Rijnsaterwoude.

Mocht u uw bedrijf in het zonnetje willen zetten, heeft u heerlijke koffie, heeft uw poes net gejongd, zijn de peren rijp, is er een bruiloft. Maakt niet uit. Leuk lokaal nieuws of een uitnodiging betreffende Kaag en Rijnsaterwoude is welkom via ronvanderlem@outlook.com of surf naar facebook-pagina wereldreiskaagenbraassem. Maar nu snel de bergschoenen aan om naar Woubrugge te gaan!

PONTJE Het is niet onsportief, maar toch. Om van mijn woning uit in Woubrugge te komen, kan je een heel mooi eind fietsen om het water heen dat ons scheidt. Of je neemt het pontje dat op het grensgebied van Wijde Aa en Braassem heen en weer vaart. Het is zondag; de afbakbroodjes zijn nog maar net verteerd. U mag raden wat de keuze is. Ja, in één keer goed!

Uiteraard vaart het pontje bij mijn aankomst net weg. Dat ben ik inmiddels wel gewend. Ik schiet wat foto's van het drukke vaarverkeer voor me. Als ik tien minuten later dan echt richting Woubrugge vaar, laat ik de wetenswaardigheden even de revue passeren via mijn smartphone.

EEN GEHEEL Tot begin 19e eeuw stond het gebied rond het dorp Woubrugge bekend als de Heerlijkheid van Esselijkerwoude en Heer-Jacobswoude. In 1855 vormden Hoogmade en Woubrugge een geheel. Honderdvijfendertig jaar. Tot 1991 was dat. Toen fuseerden de gemeenten Woubrugge, Rijnsaterwoude en Leimuiden tot Jacobswoude. Na 18 jaar kwamen de dorpen samen met Alkemade. Gezamenlijk vormen zij vanaf die datum de gemeente Kaag en Braassem.

WATERSPORTERS Woubrugge ligt in de Polder Oudendijk, langs de Woudwetering. Ten noorden van Woubrugge liggen het Braassemermeer en de Wijde Aa. Woubrugge is vooral bekend bij watersporters vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de Wijde Aa, het Braassemermeer en de Westeinder- en Kagerplassen. Daarnaast heeft Woubrugge vele verschillende faciliteiten zoals de sloepenhaven. Dit maakt het dorp een ideale locatie voor watersporters.

WATERMINT Ik wandel de Bodden Hosangweg over die op de dijk ligt. Bij het water snij ik wat bloeiende watermint af. Die vind ik smakelijker in de thee dan de Marokkaanse versie die je in winkels koopt. Nu loop ik verder in een walm van pepermunt. Ik geniet van de prachtige huizen die aan deze toch wel chique weg liggen. Er staat het nodige te koop en als mijn portemonnee het zou toelaten, dan wist ik het wel. Ooit heb ik Henk Angenent, elfstedentochtwinaar, geïnterviewd en kreeg toen een boek van hem mee. Ik herken tijdens het wandelen zijn mooie huis beneden de dijk. Daar bracht ik het boek terug en bewonderde zijn mooie paarden. Geen spruitje gezien toen trouwens…

NOORDAM Een motorclan schiet uiterst luidruchtig voorbij en verstoren de zondagse rust. Ik passeer Noordam, het bedrijf dat asperges kweekt. Ik kom daar regelmatig; ook buiten het seizoen om. U moet beslist eens hun aspergebitterballen proberen. Een regelrechte culinaire sensatie uit onze eigen streek. Ineens valt mijn oog op iets geks. Er staat een soort VEBO-gebouwtje langs de weg. Dat is me nooit eerder opgevallen. Als ik er al voorbij ben, bedenk ik me dat ik wel een snackje lust. Bij de gedachte aan een bami-bal en kroket loopt het water uit de mond. Ik slenter terug en sleur bijna twee dames op de fiets de berm in. Na mijn welgemeende excuses loop ik het gebouwtjes binnen. En dan zie ik het. Geen snacks hier! Nee, hier trek je groentes, jams en zuivel uit de muur. Ik zie zakken Frieslanders voor 2,50 euro te koop staan. Geen geld en dat voor 2,5 kg. Ik ben dol op die piepers, dus ik schraap al mijn weinige contante geld bij elkaar. Ik red het! En ik kan zelfs daarna weer terug met het pontje….

TROS Zodoende loop ik even later 2,5kg zwaarder een lang stuk terug richting pont. Daar maak ik iets geks mee. Ten eerste is het gevaarte niet zojuist vertrokken. Na het aan boord gaan met de nodige zondagsfietsers denken we te kunnen vertrekken. Ik hoor een gekraak en de motor protesteren. Wat blijkt…. De kapitein is vergeten een tros los te gooien. Tja, dan kan je varen wat je wilt, maar vertrekken zal je nooit….

Label:

Wereldreis