• Ron van der Lem
  • Ron van der Lem.
  • Ron van der Lem
  • Ton Wesselius
  • Ron van der Lem
  • Ton Wesselius

Wereldreis door Kaag en Braassem deel 10: Oud Ade

Zal ik eerlijk zijn? Zal ik eens echt eerlijk zijn? Goed, dan geef ik bij deze toe dat ik dacht dat ik mijn laatste etappe al vorige week al had gemaakt. Dat mijn wereldreis door Kaag en Braassem er op zat. Bij het checken echter, zag ik het direct: Oud Ade had ik nog niet bezocht. Oud Ade, hoe kan je die over het hoofd zien!

KAASKRUIDJE Per fiets ga ik er naartoe. De mussen vallen dood van het dak: zo warm is het op deze zondagochtend. Ik rij door de polder en ben niet alleen. Het is heel druk op het fietspad. Naast elkaar rijden is soms ronduit gevaarlijk. Het kaasjeskruid staat op meerdere plekken in bloei. Haar zacht roze bloemen sieren de perkjes. Je moet met een vrouw fietsen om het over dit soort details te hebben. We zien donkere watervogels in paniek wegschieten en zelfs over het water lopend in de kroosrijke sloten. Zijn dit meerkoeten of waterhoenen?, vraagt mijn fietsmaatje. Wel…, zeg ik... als je denkt dat het koeten zijn, zijn het hoenen. En andersom. Oh, dan zijn dit koeten, zegt mijn maatje. Nee, dan zijn het dus hoenen, plaag Ik. Ze kijkt me aan met een blik van: heb je hem weer….

BAVOKERK Via De Rip rijden we Oud Ade in. Wat per direct opvalt, is de prachtige kerk aan de rechterkant van de Leidseweg die in de Rip nog Oude Adeselaan heet. Oud Ade is een dorp in de Vrouw Vennepolder en de Akkerslootpolder. Het is aan het begin van de 19e eeuw ontstaan rond deze Sint-Bavokerk. Het dorp bevindt zich in een gebied waarin diverse poldermolens staan: iets ten westen van Oud Ade bevindt zich een wipmolen, de Vrouw Vennemolen. Een tweede wipmolen, de Rode Molen, ligt iets verderop. Ten oosten van het dorp bevindt zich de Akkerslootmolen. De vlakbijgelegen Kagerplassen zijn zoals bekend zeer geliefd bij watersporters. Het dorp heeft als toeristische voorzieningen een jachthaven en enkele campings. Het is ook het dorp van Monique Velzeboer, fotografe maar bij mij meer bekend als shorttracker met verschillende Olympische medailles.

KLEIN WARENHUIS We hebben al koffie gedronken in de Rip bij 't Vosje. Maar nu staan we oog in oog met 't Klein Warenhuis, schuin tegenover de zojuist genoemde kerk. Je zou er bijna tranen van in je ogen krijgen. Dat zoiets als dit nog bestaat anno 2017! Zo'n warenhuisjes annex koffietentje is goud waard. Het weerspiegelt perfect een polderverleden. De sloep aan de waterkant dient als terras. Helaas heb ik dus al iets gedronken, maar ik kom hier terug en wel op zeer korte termijn. We fietsen achter het Warenhuis de polder in. Daar zien we twee oudjes wandelen. Stok-oudjes is een betere benaming. Het ziet er aandoenlijk uit dat ik ze ook even op de kiek zet. Zo'n mooi gezicht met Oude Ade op de achtergrond. Dat schreeuwt om vereeuwigd te worden.

LAATSTE TOCHT Het is mijn laatste tocht door Kaag en Braassem onder de noemer Wereldreis. Het doet me bijzonder deugd om toch slagroom op de taart te krijgen. Om naast veel hoogtepunten zelfs een bergtopje te mogen meemaken. Geheel spontaan. Dat is nog het leukste. We fietsen namelijk door het woonwijkje dat grenst aan de Vrouw Vennepolder en dan stopt het fietspad pardoes bij een boerderij aan een waterdoorgang. Ik vraag me af of dit priveterrein is of nog voor iedereen toegankelijk. Ik stap de draaibrug op die er ligt. Daar heb je er ook niet teveel meer van in deze tijd, dus dat is sowieso leuk om even te doen. Dan kijk ik de polder in en dan ontstaat de ingeving: dit is het mooiste plekje van Kaag en Braassem. Dat wijdse uitzicht. De stilte. De polder. Het water. Het oogverblindende groen. Ik maak een foto. Dan komt gehaast een man op de fiets aanrijden. Piepende remmen. Hij stapt af en loopt naar me toe terwijl ik nog op de brug sta. Ik voel me schuldig. Sta ik op zijn terrein? Mart Akeboom, want zo heet hij, legt het even uit. Hij heeft zijn boot uitgeleend aan zijn kinderen vandaag, maar moet wel terwijl zij de binnenwateren van onze gemeente bevaren, alle te lage bruggen openen die op hun route liggen. Zo ook deze draaibrug. Zijn boot heet Oud Ade. Kijk, dat vind ik nou mooi.

TROTS Ik wil nog even met Akeboom babbelen, maar de man heeft het te druk. Hij moet verderop een ophaalbrug bedienen. Bewoners van deze streek zijn ook op de zondag nog ondernemend. Als je dat echter je hele leven lang in zo'n prachtige polderstreek kan doen, dan doe je dat graag. Met een meer dan tevreden gevoel sluit ik met deze gedachten mijn wereldreis door Kaag en Braassem af. Ik heb de dorpen nu eens echt leren kennen. Soms heb ik in de stromende regen gelopen. Vaak heb ik de zonnige periodes kunnen benutten. Voor mij was het een onvergetelijke ervaring. U mag trots zijn op uw gemeente. Zorg er voor dat de zaak in takt blijft. Daar schuilt namelijk het gevaar. U bent zoals al eerder gezegd 'ondernemend'. Ga in enthousiasme of uit winstbejag niet teveel van dit prachtige landschap afknabbelen. Een zonnige nazomer toegewenst!

Label:

Wereldreis