Veel meer dan een kookboek

KAAG EN BRAASSEM Een kookboek, wat veel meer is dan dat. ,,De smaak van Kaag en Braassem'' is een verzameling aan verhalen van mensen en organisaties, die deze gemeente zo uniek maken. Aangevuld met heerlijke recepten, die uniek zijn voor iedere dorpskern. Dinsdag 31 oktober werd het boek gepresenteerd in restaurant Wagenaar (Zuideinde 3b in Roelofarendsveen). En kreeg het de goedkeuring van alle aanwezigen, waaronder burgemeester Marina van der Velde.

Joep Derksen

Geestelijk vader achter dit boek is Joris Koek, eigenaar van boekhandel Veenerick. Inwoners uit alle dorpskernen hebben voor de inhoud een bijdrage geleverd en Koek heeft het geheel samen met de uitgever samengesteld. ,,Deze uitgeverij is gespecialiseerd in lokale kookboeken. Ons doel was om een zo goed mogelijke afweging te maken van de gemeente en de verschillende kernen. Maar ook komen horeca, verenigingen, sporters, brandweer en politie aan bod. Uit alle lagen van de bevolking wordt de lezer geïnformeerd door mensen, die een link met eten hebben.''

Fish & chips, patatje stoofvlees met bier, of een broccolitaart met kaas en cashewnoten. Het is smullen geblazen voor de lezers van dit boek. Restaurants in deze gemeente hebben een speciale plek in het boek gekregen. Koek: ,,Zij hadden de mogelijkheid om eigen gerecht in te dienen. Dat gerecht is hun eigen culinaire handtekening; hun eigen streekgerecht.'' In het boek staan talloze foto's van die gerechten; variërend van een aardbeienontbijt tot een snoekbaarsdiner. Wie iedere dag één van deze gerechten wil uitproberen, is daar zo'n twee maanden zoet mee. Maar ook andere bijdragers aan het boek tonen hun favoriete gerecht, zoals politieman Thomas Wijsman, die helemaal dol is op rucolastamppot met koolvisfilet.

Op een aparte pagina hebben enkele nieuwe Nederlanders ook de mogelijkheid gekregen om hun traditionele gerechten te presenteren. ,,De smaak van Kaag en Braassem'' heeft ook een verbindend element; zo staan een brandweerman uit Roelofarendsveen en een brandweervrouw uit Woubrugge samen op de foto. Net als doelmannen van DOSR en ROAC; om zo de derby tussen die twee verenigingen te accentueren.

Het was een enorm karwei, zo geeft Koek toe, maar hij vond het ,,een mooie uitdaging. Het resultaat mag er zijn en ik ben er trots op. Het is goed vormgegeven en we hebben gebruik gemaakt van fotografen uit de regio. De Stichting Oud Alkemade heeft goed historisch beeld uitgewerkt voor de pagina's. Dit is niet alleen een goed kookboek, maar ook een kijk- en leesboek. Het is een lifestyleboek, dat je in bed, bad of in de tuin kunt lezen.'' Hij tipt: ,,Zo'n kookboek is ook leuk om te geven aan iemand, die de gemeente niet kent. Zo krijg je een goed beeld van de diversiteit in deze gemeente. Het is hier lekker eten, hard werken en puur genieten.'' In het boek komen alle kernen aan bod. ,,De smaak van Kaag en Braassem'' is te koop voor slechts 17,50 euro. Niet alleen bij Veenerick of via hun webshop, maar ook bij Wijn & Thijs in Leimuiden en in de SPAR supermarkt in Woubrugge.