• Hier de Willem Jacob uit Groningen tijdens de Strontrace in 2016. In 2017 voer dit schip de Strontrace en ook dit jaar doet ze weer mee.

    zeilvracht.nl
  • De Verwisseling met schipper Bas Krom is al 4 jaar op rij winnaar van de Strontrace. Ook de Verwisseling doet dit jaar weer mee.

    zeilvracht.nl
  • De Nooit Volmaakt van schipper Rob Ligtenberg uit Leimuiden onderweg naar de tussenstop in Oude Wetering (Strontrace 2017). Ook dit jaar is dit schip weer van de partij

    zeilvracht.nl

Strontrace meert aan in Oude Wetering

OUDE WETERING In Workum begint maandag 22 oktober de Strontrace, een meerdaagse wedstrijd voor zeilende vrachtschepen. Vermoedelijk meren ze op dinsdag 23 oktober aan in Oude Wetering.

Deelnemers varen onder zeil of voortbewogen op de hand, roeiend, jagend of bomend naar het keerpunt in Warmond. Op de heen- of terugreis gaan de schepen in Oude Wetering even kort voor de wal om een bekend lokaal streekproduct (de Veense augurk) als retourvracht aan boord te nemen.. De oorsprong van de Strontrace gaat terug naar het begin van de vorige eeuw: zo'n 150 grote tjalken en klippers vervoerden zeilend koemest naar de geestgronden bij Warmond en Hillegom. De snelste zeilschepen konden als eerste gelost worden, zodat ze snel weer een nieuwe lading konden ophalen in de Friese Zuidwesthoek. Tijd is geld, heette dat toen al.

OUDE VAARTECHNIEKEN Dit historische gegeven is in 1974 door Reid de Jong uit Workum opgepakt met het organiseren van een wedstrijd voor zeilende vrachtschepen. Het gebruik van de motor is hierbij niet toegestaan. Reid wilde met zijn Strontrace de oude vaartechnieken behouden voor het nageslacht. Hij noemt zijn geesteskind dan ook steevast "een oefening onder zeil". Verplichte passages in de route - in vrije volgorde - zijn de sluizen bij Lelystad, Enkhuizen, Amsterdam en Spaarndam. Keerpunt is Park Groot Leerust in Warmond, waar de schepen in de loop van dinsdag 23 oktober hun symbolische vracht aan wal brengen. Na twee uur verplichte rust vertrekken de schepen weer. Oude Wetering kent een rijke scheepvaarthistorie. Ooit was het een belangrijke schuilhaven voor de zeilende vrachtschepen die op het Haarlemmermeer voeren. Vanaf 1925 verzorgde een vaste motorbootdienst tussen Amsterdam en Rotterdam het transport van de inleggerijproducten van lokale bedrijven. De retourvracht (potten Veense augurk) die de Strontraceschepen naar Workum meenemen is de symbolische link met die scheepvaartperiode. Het zeilend aan- en afmeren van de schepen is een spectaculair gezicht, zeker gezien het feit dat van de dertien deelnemende schepen er vier langer zijn dan 25 meter.

VOLGEN De Strontrace is aangepast aan de moderne tijd: elk schip heeft een transponder aan boord waardoor het mogelijk is om de positie van de schepen via internet van minuut tot minuut te kunnen volgen. Wilt u kunnen zien waar de schepen zich bevinden? Kijk op www.zeilvracht.nl of www.zeilvaartwarmond.nl voor een link naar de track en trace.