Snel internet buitengebied

KAAG EN BRAASSEM Downloaden van muziek, video's, genieten van Netflix en Fox, skypen met kinderen en kleinkinderen of met het thuisfront tijdens een vakantie, zijn in de buitengebieden in de Randstad vaker momenten van irritatie dan genietmomentjes. Trage internetverbindingen zijn ook een doorn in het oog van bijvoorbeeld melkveehouders. Maar, daar gaat verandering in komen. Eigenaar TINC, exploitant GlasDraad Groene Hart en initiatiefnemer en procesbegeleider DICO Breedband zijn is klaar voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Teylingen-Oost. Vanaf maandag 8 januari tot 9 april 2018 kunnen particulieren en bedrijven zich inschrijven als gebruiker van het glasvezelnetwerk.

Roelf Scholma

„Zorg dat je klaar bent voor de toekomst", luidt het pleidooi van de Kaag en Braassemse wethouder Yvonne Peters. Ook adviseert zij bewoners en ondernemers zich in te schrijven. „Een beter aanbod komt er op korte termijn niet." Ook in de buitengebieden van Nieuwkoop is de behoefte aan snel internet groot, weet de Nieuwkoopse wethouder Guus Elkhuizen. Hij wijst op de behoefte aan snelle internetverbindingen van de schoolgaande jeugd, de voordelen voor senioren met zorg op afstand, de toename en het gemak van online winkelen . „Snel en betrouwbaar internet maakt het leven een stuk aangenamer." Volgens hem zijn snelle internetverbindingen voor ondernemers zelfs cruciaal: „Het zal de bedrijfskosten drastisch drukken."

„De schep gaat de grond in als we in april 50% of meer inschrijvers hebben", zegt Sjouke van Dijk, technisch en programmadirecteur van DICO breedband, initiatiefnemer en procesbegeleider van dit project. GlasDraad Groene Hart is als exploitant verantwoordelijk voor de kwaliteit van het netwerk en infrastructuur investeerder TINC The INfrastucture Company, is eigenaar. De ontwikkelingen op het gebied van Informatie- en Communicatie technologie vereisen kennis en samenwerking van alle deelnemende partijen op het gebied van aanleg, beheer en exploitatie van infrastructuur netwerken. Die samenwerking is in de gemeenten Kaag en Braassem en Nieuwkoop een feit. Iedereen die zich aanmeldt weet zich verzekerd van de juiste aansluiting op de onvoltooid tegenwoordig toekomende tijd. Maandag 8 januari lanceerde Ruud Duijnisveld, eigenaar van de gelijknamige paprikakwekerij de website https://groenehart.glasdraad.nl/waar alle informatie over inschrijving op het snelle netwerk te vinden is.