Slechte bouwconstructie wordt direct aangepakt

ROELOFARENDSVEEN Wie zijn auto ooit in de parkeergarage van de Rabobank heeft geparkeerd, deed onbewust mee aan een spelletje parkeerroulette. Vanwege de slechte bouwconstructie had dit pand namelijk zomaar in kunnen storten, de afgelopen vijf jaar. Onderzoek heeft uitgewezen, dat de parkeergarage onveilig is en daarom is deze per direct gesloten.

Joep Derksen

'Experts' uit de bouwwereld hadden in de jaren '90 van de vorige eeuw bedacht, dat het een goed idee zou zijn om relatief dunne en gladde betonplaten te gebruiken als fundament voor het gebouw. Daar bovenop werd dan weer beton gestort. Wat deze experts over het hoofd hadden gezien, is dat dit beton zich helemaal niet goed aan het materiaal hechtte. Helaas is deze situatie van de Rabobank garage niet uniek in Nederland; meer dan 150 gebouwen hebben zulke vloerconstructies. Uit voorzorg zijn bijvoorbeeld ook al een gebouw van de Erasmus Universiteit, een bedrijvenpand in Vlissingen en een basisschool in Sliedrecht gesloten.

Tijdens een technisch onderzoek kwamen de mankementen aan het licht. Daarom is ook deze parkeergarage per direct gesloten. Het bankgebouw er naast kan vooralsnog wel open blijven; de medewerkers zouden geen gevaar lopen. De zestien parkeerplaatsen voor bezoekers naast de parkeergarage kunnen ook nog worden gebruikt. Het personeel heeft van de bank de uitdrukkelijke opdracht gekregen om hun auto's niet op die plekken te stallen. De bankdirectie is nu in overleg met het gemeentebestuur van Kaag en Braassem om in de buurt een tijdelijke parkeergelegenheid te realiseren.

Met het sluiten van deze garage moet veel erger voorkomen worden. In mei stortte namelijk een parkeergarage bij Eindhoven Airport in. De verwachting is, dat het garagegebouw over enkele weken weer open kan, als de constructie versterkt is.