• De nieuwste bundel in 2018.

    Camaro
  • Bij presentatie eerste roman in 1992.

    Camaro

Ron van der Lem brengt bundel uit

ROELOFARENDSVEEN Hij is al zo'n zes jaar vol enthousiasme als correspondent werkzaam voor ons weekblad en kent de polder inmiddels van haver tot groffie. Ron van der Lem boet zijn belofte in met het uitbrengen van een bundel met eigen werk.

Ron van der Lem: 'Eerst was het plan slechts schrijfwensjes te vervullen van lezers die me geregeld aanspreken over mijn columns', zo begint Van der Lem aan ons met zijn uitleg. 'Dus het bundelen van tijdloze columns, maar… ik ervaarde het als een uitdaging ook nieuw werk waaronder korte verhalen en een prachtig langer relaas vol sentimenten, te laten publiceren. En wat 'verdichtjes' bovendien: ik bedoel daarmee ruimte opvullende idioterietjes die je wellicht gedichtjes zou kunnen noemen. Ook wilde ik het interessant maken voor mensen buiten de polder. Die ga ik een leeskijkje gunnen naar al dat moois dat hier in Kaag en Braassem speelt. Ja ja, en dat alles gepropt in zo'n honderd paginaatjes waar zelfs de Sint rode oortjes bij het lezen heeft gekregen. Althans… Heb ik van zijn met roet beveegde trawanten vernomen! Uhum…'

MOORDVERJAARDAG Het is niet zijn eerste publicatie. Begin jaren negentig verscheen van hem de thriller 'Een moordverjaardag'. Daar had hij jaren in stilte aan gewerkt. Hij moest er destijds nog niet bestaande publicatietechnieken voor verzinnen. 'De roman had weliswaar een ISBN, maar elk verkocht boek was uniek. De lezer speelde er namelijk zelf een hoofdrol in. Zelfs de plot was ingesteld op de lezer. Daar ben ik achteraf best wel trots op. Ook aan de media-aandacht destijds heb ik veel plezier beleefd. Miljonair ben ik er niet mee geworden. Wat dat betreft heeft de HEMA meer profijt gehad met het uitbrengen van gepersonificeerde kinderboeken. Ook die nu veel gehanteerde term heb ik in die tijd verzonnen.' Van der Lem is nog immer op zoek naar een ambitieuze ICT-er die zijn concept vertaald naar een moderne app.

GEPAKT DOOR DE POLDER Maar nu voorlopig is zijn scoop gericht op 'Gepakt door de Polder'. 'Ik heb lang nagedacht over de titel. Het is zo waar: ik ben echt gepakt geraakt door de polder. Door de dorpen, de bedrijven, de organisaties, de meren en de bewoners. De leuke kerels hier en heerlijke meiden. Wekelijks schrijf ik een artikel voor jullie over een bedrijf of vereniging. Ik word daarbij echt altijd zo hartelijk ontvangen dat het me veel doet. En je moet je voorstellen dat het ooit begonnen is om de gemeenschap beter te leren kennen. Ik werkte jarenlang voor Defensie buiten deze regio en bracht slechts hier mijn kinderen naar school en mijn zoon naar 'de voetbal'. Ik ben verrast geraakt door de veelvoud aan knotsgekke activiteiten die plaatsvinden en de sterke ondernemersdrift hier. Echter zwaar zorgelijk vind ik het niet willen bevorderen van groen door het college. Ja een vlinder experience op een postzegel, that's all. Vreemd zelfs dat ze niet ontvankelijk zijn voor burgerinitiatieven voor een park. Misschien dat een jurist die nu meeleest daar zijn tanden in wil zetten…' Hij kijkt er echt bedroefd bij.

OM TE LACHEN 'Maar ik prijs me gelukkig dat de mensen me immer positief toespreken over mijn schrijfsels. Ik kan me maar een keertje herinneren dat iemand echt gepikeerd raakte na het lezen van een column. Dat was nadat ik de gekscherend de term 'Oost-Europese huurmoordenaar' gebruikte bij een satirisch bedoeld stukje. Als 'racist' werd ik bestempeld. Daar denk ik dan vervolgens bewust over na. Ik wil immers niemand krenken. Verder verneem ik vaak dat men de columns om te lachen vind. Missie geslaagd dan! Heb je de voorkant van het boek al gezien? Over boeven gesproken…'

Samen met betrokken lezers van zijn columns in ons blad, met zijn collega's van de BDU en kopers viert Van der Lem de 23e de introductie van zijn bundel in boekhandel Veenerick op het Veense Noordplein om 19 uur. 'Ik vertel dan in een intiem uurtje anekdotes en zal wat hilarische belevenissen aan de bezoekers voorschotelen. En ik signeer uiteraard. Dus kom gerust langs. Gezellig!' De uitgeverij heeft een heuse signeertour gepland. Op de 24e om 11 uur in 't Vosje Te Oude Wetering en om 14 uur in wijnhandel Aad Bouwmeester in Leimuiden. Zondag de 25e om 16 uur in Tussen Kaag en Braassem. Tot slot op 3 december in de bibliotheek in Roelofarendsveen om 14 uur.

VERDICHTJE Alles verteld of …?, vragen we hem. Hij stelt voor te eindigen met een 'verdichtje':

Liefde is vaak een eenrichtingsweg

Alleen als je geluk hebt, krijg je pech

Stopt ze bij jou voor die lekke band

En loop je samen weg: hand in hand