Ron gaat voor de baan: De Veen

ROELOFARENDSVEEN Correspondent Ron van der Lem werkt elke week ( ja het is echt zo!). En dat in elk dorp in de gemeente en bij een bedrijf of organisatie. Nu is als deel 5 zijn eigen dorp De Veen aan de beurt.

Als ik op de woensdagochtend mijn vertrouwde clubgebouw van sportclub DOSR binnenloop, tref ik een andere wereld aan dan ik gewend ben. Normaliter ben ik hier bestuurslid en loopt hier voetbalvolk rond. Vanochtend, en om nog specifieker te zijn: woensdag tussen tien en twaalf, is het gebouw voorbestemd aan maatschappelijke instanties die bijstand verlenen aan de burgers. Zo zijn er medewerkers aanwezig van zowel De Driemaster, Kernteam als Tom in de buurt. Ik ga mijn denkbeeldige brood echter vandaag verdienen bij De Driemaster. Marion Bakkes is mijn chef en helpt mij op weg door uit te leggen wat hier allemaal gebeurt. En dat is verrassend veel. Het is een drukte van belang. Zowel mensen met het stempeltje 'statushouder' als 'standaard' bewoners van deze gemeente weten het gebouw zo te zien makkelijk te vinden.

'Dit is niet het enige trefpunt. We hebben vier wijkpunten. De maandag is in Woubrugge. Dinsdag het Spant in Leimuiden en verder donderdag in Oud Ade', legt Marion me uit. We zitten aan de bar. Een vertrouwde plek voor mij. Een ander soort dame achter de balie echter. Chenar Gardy de bemoederende gastvrouw schenkt een bakkie voor ons in. Even later schuift Rob de Blauw bij ons aan. Hij is coördinator van de vluchtelingenbegeleiding en wat ze heel toepasselijk de papierwinkel noemen. Dat laatste behelst het begeleiden van bewoners, dus zowel de reguliere als integrerende, bij het invullen of behandelen van maatschappelijk getinte formulieren. Huurovereenkomsten, vreemde abonnementen, juridische aspecten etcetera. Papierwinkel dus….

Geen getreuzel. Er is veel te doen. Ik schuif aan bij een van de tafeltjes waar klanten geholpen worden. Daar zit de Syrische Saleh een oud landgenoot te helpen met de moeilijke woorden in zijn huurovereenkomst. Al snel buigt Kim Diersman uit Oude Wetering over ons heen, want zij helpt de meneer met het stopzetten van een vaste afschrijving van een fonds. Een herkenbaar fenomeen toch? Vind ik soms al een klus, laat staan als je uit Syrië komt…. Als wij er al niet uitkomen zit een tafel verder Gijs van der Voet; een sociaal raadsman van Kwadraat. Die kan zich buigen over de zwaardere juridische zaken. Maar Saleh, op andere dagen een lasser in De Lasso, redt zich voorlopig voorbeeldig. Hij functioneert als de tolk bij zijn 'klant'. Hij is vandaag ook zelf klant, want hij is bezig met een sollicitatiebrief. En daar helpt De Blauw even later hem weer mee.

Ondertussen lopen er mensen in en uit. Er wordt me door De Blauw uitgelegd dat het toch ook hier een sociaal trefpunt is. Mensen uit andere culturen missen soms contacten en zoeken die hier op. Zo zitten gebroederlijk aan de bar een uit Marokko afkomstige meneer met een oud-Syriër te praten. In het Nederlands hoor ik. Dat doet me deugd.

Ik word voorgesteld aan een statushouder. Die woont al zo'n drie jaar in Leimuiden met zijn gezin. Hij spreekt al goed Nederlands. Zijn passie is schapen. Daar weet hij van alles over te vertellen. Zelfs de darminhoud blijft niet onvermeld. Hij zou o zo graag werk willen doen in die richting. In de richting van schapen bedoel ik. Misschien dat dit artikel hem een steuntje in de rug kan geven, opper ik. Iedereen knikt meteen van ja. 'we hebben hier ook een goede kok lopen die op zoek is naar werk', vult bazin Bakkes aan.

r wordt mij verteld dat ik het niet tref vandaag. Normaliter namelijk is er namelijk altijd wel iemand die een lekker hapje meebrengt. Dat is ooit begonnen bij een Somalische statushouder. Die nam een Afrikaanse lekkernij mee. Vervolgens liet een Nederlander zich inspireren en verzorgde de inbreng van poffertjes. Groot succes. Echter de zure haring viel niet in goede aarde.

Ik kijk om me heen. Iedereen is druk bezig. Ze hebben maar weinig tijd voor mij en dat moet gezien worden als compliment. Aan elke tafel is een medewerker actief met een bezorgd iemand uit de gemeente die het zelf even niet ziet zitten met zijn administratie of die op weg geholpen wil worden met het vinden naar een baan. Het doet me oprecht goed om te zien dat mensen elkaar willen helpen.