• Evert instrueert Ron

    Ron
  • Blinkende tafels, blinkende ballen, blinkende voorhoofden.

    Ron

Ron coacht … bij biljarten

WETERINGBRUG Correspondent Ron van der Lem verdiept zich in de aspecten van het coachen. Daarbij struint hij alle dorpen af op zoek naar verenigingen, instellingen en sporters die door deskundigen worden bijgestaan om hun prestaties te vergroten. Deze week is meneer op de fiets onderweg met een lange hoes over zijn schouder.

Ron van der Lem

Kenners weten aan de vorm te herkennen dat dit niets anders dan een keu kan zijn in die verpakking.

Ik ben in het grensgebied van Kaag en Braassem. Ik fiets dat mooie stukje af langs de Ringvaart richting Weteringbrug. Onder de Leimuiderbrug door. Heb dan altijd de neiging toch even te bukken. Er is me verteld dat ik achter bar IJs de Jong moet zijn. Ik veronderstel een ruimte achter het legendarische café aan te treffen, maar het is zelfs een apart gebouwtje. Paar trappen op en via wat deuren tref ik tot mijn grote verbazing een geweldige ruimte aan met blinkende tafels, blinkende ballen en blinken kalende voorhoofden van tientallen mannen in de leeftijd van veertig tot tachtig.

DE SPORT Er komt een uitgestoken hand op mij af en een warme glimlach. Het betreft Evert van Beek, de man die me heeft uitgenodigd. De in de hoofdklasse stotende man die samen met Cock Baas de leden van biljartvereniging De Sport, de kunst en vaardigheden van het biljarten probeert te verbeteren. Bij een lekker bakkie pleur ingeschonken door zaaleigenaresse Adri de Jong steekt Van Beek meteen van wal. Hij vertelt in geuren en kleuren over de historie en romantiek van deze nobele sport en fraaie club. Alles lijkt eventjes om het getal zestig te draaien de komende minuten.

ZESTIG Vereniging De Sport bestaat namelijk zoveel jaar, heeft ook net zoveel leden en kent een contributiehoogte van eenzelfde bedrag per jaar. Van Beek vertelt trots dat in een paar jaartjes tijd er heel wat leden bij zijn gekomen. De club is vanuit een dal van vijfentwintig stoters naar het huidige mooie aantal gegroeid. Waar social media en visitekaartjes wel niet goed voor zijn, plus hun bijdrage aan het Oranjebiljarten tijdens de kermisweek…. En zie: de ruimtes zijn op deze donderdagavond geheel gevuld met ernstig kijkende mannen die gebogen over het groene laken een serie pogen te maken. Behalve deze avond doen ze dat ook op de maandag. Dan zijn er over het algemeen de wedstrijden van de bond. De donderdag betreft een typische clubavond om elkaar ook onderling uit te dagen.

KEU Even later wordt de reeds genoemde andere grootheid met de keu: Cock Baas uitgenodigd om aan tafel te komen. Met behulp van drie bierviltjes wordt me de techniek uitgelegd. Uiteraard probeer ik de heren uit de tent te lokken. Ik stel het krijten ter discussie. Het aanbrengen van krijt op de voorkant van de stootstok of te wel dus de keu. 'Flauwe kul toch? Voor de show alleen maar…' Nou dat heeft Van der Lem toch echt mis. Minutieus wordt de het topje van de keu even onder de loep genomen en de mogelijke effecten van verkeerd stoten op het leer onder en aan de rand van het krijt. 'Verkeerd stoten, mondt uit in ketsen', wordt me verstaan gegeven. Bijna terminologie van een sexclub in mijn oren…..

LINKS We lopen naar de groene rechthoeken. Daar wordt me door Van Beek de beste houding voorgehouden. Ik ben links. Hoe moet ik die stok dan vasthouden?, vraag ik hem. Van Beek legt deze leek in alle kalmte de houding uit, de afstand tot het laken en de stootbeweging. Dit vergt opperste concentratie; hogere wiskunde bijna. Voor het eerst wordt me de kunst van de zogenaamde trekbal eigen gemaakt, dus de techniek dat de stootbal in plaats van vooruit na een rake stoot, juist teruggetrokken wordt. Dit is echt kicken! Ik besef nu ook dat na al die jaartjes campingbiljarten door mij, dat ik de keu als linkshandige heel verkeerd als een rechtshandige kneus heb gehanteerd.

KRIJTEN IS BLIJVEN 'Van der Lem: krijten is blijven!', wordt me toegeroepen na weer een lelijke afkets. En ik breng vervolgens weer wat blauwe oogschaduw aan op mijn stok. Biljarten is pure concentratie en geduld. In feite is het een gevecht met jezelf, want je hebt eigenlijk geen directe reactie op je tegenstander als bij veel andere sporten. Je moet ook tegen druk kunnen na een goede serie van stoten als je tegen of boven je moyenne (je gemiddelde score van rake stotenseries na een seizoen) komt. Of geduld: soms moet je een hele tijd wachten langs de kant als je tegenstander goed bezig is …

JONGEREN Oud RABO-medewerker Evert van Beek, al actief op het laken vanaf zijn zestiende, legt het me allemaal geduldig uit. Je kan bij De Sport clinics van hem dan wel bij Cock Baas ondergaan. Een verademing moet dat zijn! Juist op jongeren azen ze hier en ik geef ze groot gelijk. Biljarten wordt weliswaar vaak in de kroeg beoefent, maar behoort tot de edelste sporten die ik ooit beoefend heb. Met een rode blos van opwinding verlaat ik de tent.