• ... bij de slagboom

    Ron
  • George Roos scheidt afvalcomponenten

    Ron

Ron aan het … afval

ROELOFARENDSVEEN Onze correspondent Ron van der Lem durft zelfs zijn handen vuil te maken naar het schijnt. Dat bewijs komt deze week tot uiting gezien zijn 'parttime' werkzaamheden bij het afvalbrengstation van de gemeente. Daar kunt u als inwoner terecht voor het brengen van grof vuil en grof snoeiafval.

Ron van der Lem

Het station ligt aan het Veenderveld 53 in Roelofarendsveen. Hier kunt u dus uw afvalstoffen aanbieden die niet meer in de vuilnisbak passen. En de milieustraat daar is met name bedoeld voor afvalstoffen die u niet mee kunt geven met het huishoudelijk afval.

AAN DE SLAG Als ik bij de poort arriveer op een frisse dinsdagochtend in juni staat 'poortwachtster' Carola Rushe (de enige dame in dit mannenbolwerk) al met geoefende blik klaar om de inhoud van mijn Nissan Juke te inspecteren. Het is echter zo dat ik geen rotzooi waar ik vanaf moet, kom brengen. Welnee, ik ga aan de slag bij het station vandaag.

BEDRIJVIGHEID Het brengt ook wat sentiment bij me teweeg. Als tiener verrichtte ik vakantiewerk in deze sector. Loodzware bakken legen in vuilniswagens bijvoorbeeld. Tegenwoordig gaat dat met hulp van hefbomen. Ik vertel mijn ervaringen even later bij een dubbele espresso aan de teamleider Arjen Buruma. We zitten in zijn kantoor en de uit het Gooi afkomstige Buruma is om half acht al uiterst kwiek zijn bedrijfsvoering aan het uitleggen. En de bedrijvigheid spat er ook aan alle kanten af in dit vroege uur. Er zijn al tientallen mensen in oranje hesjes in de weer. Zo'n veertig stuks legt de boomlange man tegenover me uit. Dertig vast en tien vanuit de sociale werkvoorziening. Het is ook niet niks wat hier vanuit allemaal geregeld wordt voor de gemeente. Groenbeheer bijvoorbeeld. Het onderhoud van perken en planten van bomen. Ik ken Buruma al iets langer. Hij heeft ooit de groenvoorziening van 't Oog (bij de 'RABO-rotonde') ingetekend voor Stichting Groen Licht. Nou, dan kan je bij mij niet meer stuk.

ROOS SCHEIDT OP MAAT Ook het tegenovergestelde wordt hier bij het station behartigd: milieubelastend afval. Als we buiten over het terrein lopen, stuiten we al snel op de nimmer te missen George Roos. Wie kent hem niet… George staat ons inmiddels al zesentwintig jaar bij wanneer we genoeg hebben van een oud matras of een versleten bankstel. Roos toont me diverse opslagruimtes of milieubelastend restmateriaal. Boven elk opbergvat hangt een grote sticker die de inhoud ervan weergeeft. De ruimtes zien er spic en span uit. Dat lijkt me ook een voorwaarde voor zulke listige en soms gevaarlijke stoffen. Roos legt ook nog even uit hoe het zit met het gescheiden dan wel in één stuk aanleveren van vuil. Gescheiden is gratis voor de klant, maar lever je iets aan dat uit verschillende afvalsoorten bestaat, moet je als klant dokken. Simple as that. Roos laat achteloos zien hoe je een lekke band uit het metaal wrikt.

ER ZIT EEN LUCHTJE AAN... Aan veel onderdelen van het station zit letterlijk een luchtje. Zo laat Buruma een bijzonder systeem zien van rioolbeheer. De 'ophopingen' en storingen kunnen zichtbaar op een computerscherm komen om zodoende doorgespoten te worden door een speciale medewerker. Die heeft vast een bijnaam probeer ik hem te ontfutselen. Daar trapt de geroutineerde Buruma helaas niet in. Hij weet het niet, zegt hij. We geloven hem maar…

SAAMHORIGHEID We praten in zijn kantoor over de saamhorigheid bij dit soort werk. 'Met name bij gladheidbestrijding komt dat mooi tot uiting. Dat zijn we echt één groot team.' En terloops vertelt hij ook dat oneffenheden in de lokale wegen, mits niet al te groot, door onze jongens wordt aangepakt. We hebben het over het gedifferentieerd aanleveren van vuilnis en dat het helaas voorkomt dat bewoners nu soms rotzooi in de bak van buren gooien. Of dat er matrassen in de blikvangers te vinden zijn. Tja, de vervuiler wil niet altijd betalen.

OPENINGSTIJDEN Toch sluiten we heel positief af. Meer en meer mensen weten het station te vinden. Soms met filevorming tot gevolg. Daarom zijn vanaf de 16e juni de openingstijden verruimd: Uitgezonderd feestdagen: Maandag tot en met vrijdag 08.00 tot 12.00 uur en 13.00 tot 15.30 uur. Zaterdag 08.00 tot 12.30 uur. Ik sta nu zelf even bij de slagboom om bezoekers te begeleiden. Gelukkig is het nog niet zo druk…