• Programma om van te smullen.

    r.v.d.lem

Ron …. Op punt van koken

NIEUWE WETERING Waar is hij deze week aan het werk geweest of is hij aan het coachen geslagen? Het is hem weer gelukt iets bijzonders te doen. Met een aantal liefhebbers richt hij zich op de bijzondere wereld van voeding in relatie met sport. En dat op een heel bijzondere plek….

Ron van der Lem

Deze week bevind ik me voor u zowat recht boven de A4 bij het aquaduct. Net iets meer richting Nieuwe Wetering ligt het prachtige restaurant Tussen Kaag en Braassem. Daar ga ik mij vandaag richten op de organisatie van een sportevenement. Of beter gezegd: een activiteit die moet leiden tot betere sportprestaties met behulp van de meest natuurlijke en effectieve doping in sport: Op dinsdag 6 november (noteren!) vanaf half zeven vindt in restaurant Tussen Kaag & Braassem de vierde sportthema avond van K&B plaats. Centraal staat dit keer de relatie tussen voeding en sport. Daarvoor heb ik de grootste deskundigen van deze streek benaderd….

Wim Klerks is eigenaar/chef kok van restaurant Tussen Kaag & Braassem. Hij was ooit winnaar van de Bocuse d'Or Nederland 2008, de prijs voor beste kok van Nederland! In juli 2008, in Stavanger - Noorwegen, vertegenwoordigde Klerks Nederland tussen internationale topkoks en behaalde de finale van de wereldkampioenschappen. Champions League niveau dus… We zijn reuze trots hem gestrikt te hebben. Ilse Hogervorst is de ander. Zij is een veel geconsulteerde diëtiste in onze gemeente vanuit de Voediëtist. Ze heeft naast de basisopleiding diverse specialisaties gedaan waaronder sportdiëtetiek. Zelf heeft ze jarenlang wedstrijden geschaatst en had bij haar ploeg al zelf een diëtiste.

GEZOND Geweldig dat Ilse haar kundigheid samen met mij afstemt met Wim op deze middag. Maitre Wim en 'Meesteres' Ilse hebben de maaltijden voor 6 november puur voor sporters en lekkerbekken met focus 'gezond' samengesteld.. Tijdens die avond, waarop iedereen dus ook u welkom is, serveren wij speciaal voor sportende gasten en voor betalende culinair geïnteresseerden een driegangen menu die uiterst gezond is, een culinair hoogstandje betreft en hemels smaakt. Gedurende deze unieke avond in het mooie restaurant, verzorgt de man die ooit is gekroond als beste kok van ons land, samen met mij en Ilse een boeiend programma met korte en leuke presentaties 'borde'vol tips hoe smakelijk te eten en toch gezond bezig te zijn. Het is leuk om hier met ze aan tafel het programma gestalte te geven.

Ilse, wat zijn tips voor sporters wat betreft eten na een sportuitvoering? vraag ik haar. 'Ik zie regelmatig dat het herstel na een inspanning wordt vergeten. Terwijl dit juist erg belangrijk is. De spieren moeten herstellen en hebben hier voedingsstoffen bij nodig. Een combinatie van eiwitten en koolhydraten zorgt voor een optimaal herstel. Daarnaast zijn voldoende natrium en vocht essentieel.' Wim meldt dat hij uitkijkt naar deze avond. 'Wij hebben niet iedere avond een restaurant vol sportieve gasten.' Ze kenden elkaar trouwens nog niet vooraf dit gesprek. De topkok is zelf dol op gezond in de vorm van een mooi stukje verse vis en groente die het seizoen biedt. 'Maar als ik in Spanje ben……een pannetje paella….'.

MENU Na wat aanpassingen over een weer wordt dit het menu van de avond: 1. Salade met verse tonijn, gepofte quinoa, avocado en salsa van tomaat; 3. Maiskipfilet op lage temperatuur gegaard, bulgur, gegrilde groenten en vinaigrette van zwarte bonen; 4. Panna cotta van kokos en banaan; sorbet van banaan en blauwe bessen. U als betalend publiek krijgt voor slechts 32,50 een culinair sportief driegangen menu+ amuses. Tussendoor korte boeiende presentaties. Reserveer bij het restaurant! En doe het op tijd. Vol is vol! De eerste 25 sporters krijgen 7, 50 korting. Die opgave verloopt via de gemailde sportclubs. Om de boel uit te testen heeft Wim het voorgerecht alvast nu klaar staan om te testen. Mensen, geloof me: dit smaakt naar meer!