• Het klaarmaken van Eva

    Ron
  • Marrit, Bas en hun standyoghurt.

    Ron

Ron … aan de Yoghurt

Ron van der Lem

Onze correspondent Ron van der lem reist stad en platteland af opzoek naar uitdagingen. Onze lokale roeptoeter Is deze week te gast in Hoogmade. Bij boerderij Buitenverwachting.… Thuis moet hij met tegenzin zich altijd onderwerpen aan gezonde eettrends. Daar hoort het probiotica 'product' yoghurt ook bij

Een Buitenverwachting ervaring

En laten ze dat nu juist bij Buitenverwachting in zuiverste vorm maken…. Als dat maar goed gaat!

Ik ben getriggerd door hun uitverkiezing van beste Groene Hart streekproduct van 2017; hun standyoghurt. Daarom heb ik zelf contact gezocht met de familie Van Rijn. Uiteindelijk word ik verbonden met zoon Bas. Die wacht me dan ook op bij hun erf, beetje verscholen gelegen aan de Vlietkade in Hoogmade. Bas vertelt me dat hij parttime 'boert'. Hij werkt namelijk ook in Amsterdam in een gesloten inrichting voor mensen met psychische problemen. Naast Bas lopen ook zijn broer Corneel en zijn ouders hier rond. Allemaal druk in de weer met het houden van vee, het telen van groentes en het maken van zuivelproducten. Ze werken allemaal parttime, dus doen er drukke dingen bij. Een hele bedrijvigheid dus in een omgeving waar je als Nederlandse filmregisseur de vingers van af zou likken, bij het maken van een oer-Hollandse film spelend in de jaren vijftig. Je stapt namelijk met en bij Buitenverwachting binnen en je wordt zo'n zestig jaar in de tijd teruggeworpen. Het valt me tegen dat hier geen broer rondloopt die Bartje heet en alleen maar brune bonen lust….

YOGHURT VAN SLECHTS 1 DIER Nee, daarentegen komt er een hele andere verschijning binnen om ons te helpen met het maken van yoghurt. En dat is Marrit, de vriendin van Bas en mede uitvindster van de prijswinnende yoghurt. Marrit is afkomstig van het Friese platteland terwijl ze haar genetische roots heeft in Zuid-Korea. Dus ze is een uiterst exotische verschijning hier op het Hollandse erf; vooral in haar witte kaplaarsjes. Bas en Marrit nemen me mee naar het bijgebouw waar de yoghurt wordt gemaakt. Even terugspoelen. Ik moet uitleggen wat de yoghurt van die twee zo bijzonder maakt. Nou dit: heeft u wel eens yoghurt gekocht die Eva heet of Germaine? Nee? Dat kan ik me helemaal voorstellen. Die van u heet waarschijnlijk 'halfvol' of '0 procent vet'. Kijk, de yoghurts van Buitenverwachting zijn genoemd naar de koe waar de yoghurt van afkomstig is. U eet dus yoghurt van één specifiek dier. Het is dan ook zo dat elke yoghurt ietwat anders smaakt. De ene koe is net als u immers niet de andere. Ook het vetgehalte, normaliter rond de vier procent, verschilt per dier net als de bijbehorende eiwitten en lactose.

We spoelen weer verder, want nu krijg ik een schort aangemeten en word ik onderworpen aan de scherpe hygiënische eisen die in deze ruimte gelden. Dus flink mijn handen boenen en ook een haarnetje opdoen. Marrit legt me uit hoe ik vanuit de melkkan (ja echt zo'n ouderwetse) op schone wijze de potten kan met toekomstige standyoghurt vullen zonder te morsen. Vervolgens gaan de potten in een speciale kast waar het warmer dan 72 graden Celcius is, om het pasteurisatieproces verder in gang te brengen. Dan laten we boel terugkoelen, aanvuren en afvullen in potten. Hups en dan in de warmhoudkast met 35 graden. Zo raak ik langzaam maar beetje bekwaamd in dit vak.

RESULTAAT BUITENVERWACHTING Ik ben in extase. In deze ruimte dit te mogen doen. Zo puur en zo Hollands. Buitenverwachting stamt uit 1862. Ooit was het in bezit van een heuse Haagse landheer van protestantse komaf. Die wilde graag geloofsgenoten op zijn landgoed hebben om dit verder tot ontwikkeling te brengen. Dit in een bolwerk van katholicisme om hem heen. Dat voornemen lukte 'buitenverwachting'; misschien ligt daar de oorsprong van de bijzondere naam van de boerderij. Nu kijkend naar wat ik gebrouwen heb, kan ik ook gerust stellen dat het buiten verwachting is!

Later laat Bas me ook proeven van de Eva. Haar yoghurt is nu vier dagen oud en smaakt echt hemels. 'Zo'n pot neem ik gerust mee naar mijn werk in Amsterdam. Heerlijk. Gewoon zo puur eten, zonder wat dan ook erbij…', laat hij me weten en ik geloof hem direct. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten, want deze unieke yoghurt kost 1,70€ voor 0,6 liter, exclusief 0,60€ statiegeld heeft. Ik mag een pot mee naar huis nemen om daar goede sier mee te maken. Deze yoghurt is trouwens uitsluitend te koop op de boerderij zelf en dus niet in een winkel. Dat moet u zien als een zegen, want dat betekent dat u de zelf boerderij van binnen kunt bewonderen. Dat is namelijk een feest voor het oog. U wordt dan geconfronteerd met een Nederland dat eigenlijk niet meer bestaat. Of wilt u Bas en Marrit eerder zien? Zaterdag en zondag doen ze mee aan de biologische opendag. Met een beetje pijn in het hart neem ik afscheid van beiden. Als ik het erf af loop richting mijn wagen, zie ik aan de overkant de yoghurtfabriekjes grazen. Ze loeien zelfs. Bas heeft me uitgelegd dat hier wildwest taferelen plaatsvinden als de dieren vanuit de stal via de provinciale weg naar de wei verkassen aan de overkant. Als ik in de auto zit, kijk ik naar de pot op de stoel naast me. Ben ik vergeten te vragen: is dit Eva of Germaine?