• Vergaderen met de Staf van de Sint.

    Camaro

Ron… helpt Sint en Piet

LEIMUIDEN De man met zo langzamerhand de langste C.V. van deze gemeente staat deze week de bekendste seizoenwerker van Nederland bij. De laatste genoemde betreft een Turk die gedurende de mooie weer maanden in Spanje woont en slechts ons land aandoet om u van uw welverdiende centjes te ontdoen. En u werkt daar nog uitermate vrijwillig aan mee ook. We hebben het uiteraard over Sinterklaas! Kijk, daar gaat onze correspondent: over de Leimuidense brug; eerste rechtsaf. Het is donker. Met een beetje fantasie zie je in deze novemberdagen de goedheiligman al over de daken jumpen op zijn Amerigo…. Wist u trouwens dat Amerigo in Vlaanderen 'Slecht weer vandaag' heet? Nee? Nu wel!

Ron van der Lem

Het is altijd lastig zoeken in het donker in een wijk die je niet kent. Wat dat betreft heb ik diep respect voor de Sint. Ik neem toch aan dat hij soms ook voor verrassingen staat. Hoe doet hij dat toch? Stel, er is een nieuwbouwwijk bijgekomen. Hoe weet hij en zijn Pieten dan feilloos de weg? Verzonken in dit soort levensvraagstukken spreekt een passant mij aan terwijl ik door Leimuiden wandel. 'Ik weet waar je moet zijn. Volg me maar…' Iets in mij zegt dat deze man te vertrouwen is, maar ik ben op mijn hoede. Even later staan Bert Ris (de passant van zojuist) en ik voor het juiste huis.

SUPPORTDESK Bij de eerste stap binnen, valt mijn oog op een Pietenpak die aan de kapstok hangt. Het kan niet missen; ik ben op het juiste adres. Ik ben op de legendarische S&P-frontoffice supportdesk van onze gemeente beland. Het is beter bekend onder de naam: sintbestellenscoutingbellen.nl. Deze vooruit geschoven post van Sinterklaas doet al meer dan dertig jaar dienst. Dat legt gastheer Mark Beuk uit nadat ik aangeschoven ben bij de rest van dit illustere bureau. Om mij heen zitten Bert Ris, Karin Tukker, Liesbet Bouterse en Judith Beuk. Op tafel voor ons staat een bord met speculaas en pepernoten. Deze week ben ik onbetaald ingehuurd door deze weldoeners om de man uit Mira bij te staan met zijn stressvolle missie. Deze weldoeners betreffen overigens officieel 'De Stoomboot', de Sint Nicolaascommissie van Scouting '63. Als bedrijfsadviseur meen je van alles verstand te hebben, maar geloof het of niet: de Sint zit echt bij me in de genen. Mijn pa is jaren lang een beroemde decemberbisschop geweest in Den Haag en ik ben een tijdje in zijn voetsporen getreden. Zodoende is een tabberd mij niet vreemd. Het celibate leven stond mij echter niet aan. Mijn staf heb ik na een paar jaar wild gezwaai aan de wilgen gehangen.

CHAUFFEUR Nu nemen we met De Stoomboot de agenda door voor 2018. Een ieder hier in de kring heeft zo zijn eigen taak. Iemand houdt de agenda bij, iemand de site en bijvoorbeeld Judith de kleding van onze Spaanse gasten. Judith haalt werkelijk soms stoffen uit het Spaanse Sevilla vandaan. Vanuit een religieuze shop. Kan het echter? Dit team is een gesmeerde machine heb ik al snel door. Ook op operationeel vlak. U als klant belt wanneer u de Sint nodig hebt. Samen met u wordt het gewenste tijdstip van bezoek doorgenomen en… tegenwoordig ook de pigmentvorming van de Pieten. De belangrijkste man in deze is verrassend genoeg de chauffeur van de Sint. Daarmee moet de klant afrekenen en de chauf houdt ook de tijd in de gaten, want er moeten meerdere klanten afgewerkt worden. 'De chauffeur is in feite de pooier van de goedheiligman…', fluistert iemand me mysterieus in het oor.

Voor minder bedeelde gezinnen wordt dit team financieel bijgestaan door de Rotary Jacobswoude. Deze (voorgedragen) gezinnen krijgen zodoende toch cadeautjes en een bezoekje van Sint en Piet. Betalende klanten leggen zo'n 30 euro neer voor een Spaans consult. U moet zich voorstellen dat er bijna zestig personen zoet zijn om dit alles belangeloos te regelen jaarlijks. Dat is toch geweldig! Meer info: 0172-507076