Respect soms ver te zoeken

ROELOFARENDSVEEN In een vol Dosr clubgebouw vond afgelopen vrijdag de derde editie van de sportthema avond van deze gemeente plaats. Wederom werden heikele thema's aangesneden. Dit maal handelde het over regels en respect in de sport.

Als publiekstrekkers waren topjournalist Eddy v.d. Ley en Bas Nijhuis naar Roelofarendsveen gelokt. Die kwamen pas na een uur ruimschoots aan bod in een luchtiger gedeelte van de uiterst boeiende avond. Het spits werd afgebeten door politieagent Hennie Wilthof die actief is in onze gemeente. Wilthof schetste een scherp beeld over wat respect in de dagelijkse praktijk is een hoe hij daar normaliter omgaat. Tegenover een groep bijvoorbeeld is hij als vertegenwoordiger van de wet sneller geneigd bonnen uit te delen dan in één op een situaties. Hij gaf daar een goede onderbouwing van.

Er volgde hierop een klein forum van lokale scheidsrechters na de agent. Met humor werden daarbij hilarische voorvallen aan de zaal voorgelegd. Dr. Rob Sieckmann, buitengewoon hoogleraar sportrecht, was mystery guest. Deze kenner van regels heeft samengewerkt met Marco van Basten inzake nieuwe regels bij de FIFA. Topsscheids Nijhuis heeft met de hulp van Van der Leyden een uiterst onderhoudend boek geschreven, genaamd: Niet Zeiken: Voetballen. Er zijn al 80.000 exemplaren verkocht daarvan in korte tijd. Niet vreemd, want de

interactie tussen deze heren is opmerkelijk. Vd Ley weet precies de vragen te stellen om Nijhuis onbeschaamd en openhartig volledig los te laten gaan. Dat mondde uit in een lange reeks van anekdotes vanuit de fluitpraktijk en een boeiende inzage van de nieuwe technieken.