• Brandweer Woubrugge

Rene van Wageningen neemt afscheid

WOUBRUGGE Dertig jaar lang stond Rene van Wageningen dag en nacht klaar om zijn mede-inwoners te helpen bij calamiteiten. Als lid van de vrijwillige brandweer was hij één van de stabiele peilers waar het korps op kon leunen. Vrijdag 3 november nam hij afscheid als vrijwilliger en in een volle kazerne verraste burgemeester Marina van der Velde hem volledig, door Van Wageningen naar voren te roepen. Onder luid applaus van al zijn collega's, familie en vrienden kreeg de brandweerman een Koninklijke Onderscheiding opgespeld. Van Wageningen gaat voortaan door het leven als 'Lid in de Orde van Oranje Nassau'.

Van der Velde blikte terug op de lange carriere van de man, die nu koninklijk onderscheiden is. Zo kregen de aanwezigen te horen, dat Van Wageningen op 1 september 1987 bij de vrijwillige brandweer aangesteld werd als Aspirant Brandwacht. Tijdens zijn brandweercarrière heeft Van Wageningen verschillende opleidingen en scholingen gevolgd. Uiteindelijk werd hij Hoofd Brandwacht.

Alle activiteiten, die Van Wageningen door de decennia heen heeft gedaan, moeten niet onderschat worden. De burgemeester vond hem ,,méér dan een brandweerman. Hij is een zeer betrokken en gedreven brandweerman. Een voorbeeld voor het korps in gedrevenheid en standvastigheid. Hij heeft dan ook veel betekend voor de kazerne Woubrugge. Niet alleen als Hoofd Brandwacht maar zeker ook met zijn betrokkenheid en alle werkzaamheden die hij vrijwillig verrichte aan al het materiaal.''

Het leidt maar tot één conclusie: ,,De bekroning met de Koninklijke Onderscheiding is dan ook zeer op zijn plaats. Met zijn inzet is een prachtige bijdrage aan de samenleving in Kaag en Braassem geleverd. 'Een zeer vakkundige betrouwbare man', zoals zijn collega's zeggen. Een enorme waardevolle en betrouwbare kracht die de brandweer na 30 jaar zeker gaat missen!''

Van Wageningen (56) zelf was ,,enigszins verrast'' door deze eer: ,,Op een gegeven moment komen je kinderen binnen. Dan ga je toch wel iets vermoeden. Ik had zo'n uitreiking van een Koninklijke Onderscheiding wel eerder meegemaakt bij anderen.'' Over het moment, dat hij de onderscheiding opgespeld kreeg: ,,Dit was geweldig. Het is de kers op de taart van het vrijwilligerswerk van de afgelopen jaren. Gaat u de brandweer missen? ,,Nee. Ik ben voor mijn werk ook actief bij de brandweer, dus ik blijf tot mijn pensioen bij de brandweer betrokken. Zou houd ik me ook bezig met het onderhoud aan een oude brandweerwagen uit 1951.'' De burgemeester sprak ook haar waardering uit voor twee andere brandweerleden, die al tien en vijftien jaar zich trouw inzetten voor de Woubrugse samenleving.