• Een kinderhand is zo gevuld met alcohol

    Joep Derksen / Writing4U.nl

Over jeugd en alcohol

Kinderen krijgen alcohol

KAAG EN BRAASSEM Jongeren onder de 18 jaar mogen geen alcohol drinken.

Dat is al jaren bekend. En ook is het verboden voor supermarkten, slijterijen, drankzaken en sportkantines om alcohol te schenken aan minderjarigen. Toch bleek vorig jaar meer dan de helft van de gecontroleerde alcoholverstrekkers niet aan de regels te voldoen.

BESTUURLIJKE BOETES In deze gemeente geldt een horecaconvenant; als je dan als alcoholuitbater eens in de fout gaat, word je niet direct bestraft met een boete. Maar er zijn ook alcoholverstrekkers, die dat convenant niet ondertekend hebben. Zij worden van tijd tot tijd gecontroleerd om te kijken, dat ze inderdaad niet aan kinderen verkopen of schenken. Van de vijftien gecontroleerde locaties bleek, dat maar liefst acht uitbaters zich niet aan de regels te houden. Bestuurlijke boetes werden opgelegd voor het verstrekken van alcohol aan minderjarige kinderen.

Het is een zorgelijke ontwikkeling en daarom nodigde de gemeente 25 alcoholverstrekkers, die nog niet aan het horecaconvenant deelnemen, uit om toch mee te doen met dat convenant. Slechts zeven bedrijven en organisaties stemden hier mee in. De 23 organisaties, die al wel deelnemen aan het horecaconvenant, blijken het een stuk beter te doen. Vijf keer per jaar worden die zaken gecontroleerd en bij de laatste controle bleken alle bezochte alcoholverstrekkers aan de eisen te voldoen.

Goed voorbeeld doet goed volgen, maar slechte voorbeelden worden ook gemakkelijk overgenomen door de jeugd. Na jaren van begeleiden moet De Driemaster constateren, dat er nog altijd geen structurele afname is van alcohol- en drugsgebruik onder jongeren.

Een van de redenen hiervoor, die genoemd worden is ,,het (forse) alcoholgebruik van ouders zelf.'' In deze gemeente, zo blijkt uit onderzoek van de GGD, drinken volwassenen relatief veel. De grootste zuipschuiten zouden ,,vooral in Rijpwetering en Oud Ade, Oude Wetering en Leimuiden wonen. ,,Relatief veel volwassenen drinken 'overmatig' terwijl een lager percentage in deze kernen 'verantwoord' drinkt.''

Bijna alle gemeenten in Holland Rijnland werken samen, waar het gaat om het aanbesteden van de Jeugdzorg. En ze betalen ook samen, waarbij die gemeenten de afgelopen jaren steeds weer geld bij moesten leggen. Het gaat dan om miljoenen euro's. Maar Kaag en Braassem lijkt het, samen met Alphen aan den Rijn, beter voor elkaar te hebben. Deze twee gemeenten gingen hun eigen pad en hebben de Jeugdzorg zelf aanbesteedt; met vaste afspraken over de prijzen en kostenvergoedingen. Het lijkt een eclatant succes; door dit directe toezicht op de Jeugdzorgaanbieders is er ook veel meer controle op de uitgaven. Toen deze twee gemeenten hun eigen weg gingen, leidde dat tot veel kritiek bij alle overige gemeenten in Holland Rijnland. Maar nu blijkt, dat die gemeenten op het verkeerde paard gewed hebben. Echt medelijden met de overige gemeenten, dat zij moeten bloeden voor hun besluit, blijkt burgemeester Marina van der Velde niet te hebben: ,,Hadden ze maar mee moeten doen.''