• MeerWonen.nl

Nieuwe verkoopregels voor sociale woningen

KAAG EN BRAASSEM De gemeente heeft een manier bedacht, om er voor te zorgen, dat 'sociale koopwoningen' ook daadwerkelijk sociaal blijven.

En dat het niet meer voor komt, dat mensen een sociale koopwoning op de kop tikken, om dat huis vervolgens binnen enkele weken tegen een veel hogere marktprijs weer van de hand doen.

Wethouder Herman Haarman informeert, dat er bij iedere toekomstig te bouwen sociale koopwoning een voorwaarde wordt gesteld. De eerste eigenaar van dat huis of appartement, mag dat onroerend goed de eerste tien jaar alleen voor een sociale prijs weer verkopen. Haarman: ,,Je kunt er dus geen slaatje uit slaan.''

DELICT Volgens de wethouder houdt deze regeling ook stand bij de rechter. ,,Dit is juridisch getoetst door onze huisadvocaat. Als je die woning toch binnen tien jaar verkoopt tegen een marktprijs, pleeg je een economisch delict en kun je hiervoor vervolgd worden.''

BOETE Bovendien krijgen de doorverkopers dan een boete van de gemeente opgelegd. De hoogte van die boete is nog niet bekend. Deze 'niet doorverkoop regel' geldt alleen voor toekomstig te bouwen sociale huizen in nieuwbouwprojecten.