• Margot Hoogenboom
  • Margot Hoogenboom

Molens open voor publiek

KAAG EN BRAASSEM Zaterdag 12 mei zette een aantal molenaars hun molens open voor publiek. Tijdens deze Molendag genoten zowel nationale als internationale gasten van de oer-Hollandse molens.

Nabij Kaageiland was een gratis hop on hop off boottour. Bijna tweehonderd mensen stapten in een van de vier boten die bij Restaurant De Hanepoel voor ze klaarlag. Tijdens de tour waren drie molens te bezichtigen: de Kager op de Kaag en de Adermolen en Buurtermolen, beiden in Rijpwetering. Deze laatste molen wordt op dit moment compleet gerestaureerd. Een unieke presentatie van beelden van de restauratie maakte het voor de bezoekers inzichtelijk. Daarnaast vertelde de molenaar enthousiast over het project.

Wie de molens van dichtbij wilde bekijken stapte van de boot en kreeg een rondleiding van de molenaar. Vele bezoekers genoten van de unieke vaartocht, in de Cooper of Hare Majesteit Giethoorn van Bob on Board, maar ook de Friese tjalk de Nooit Volmaakt en de Kagenaar Hylke Tromp – beiden historische zeilschepen – waren publiekstrekkers.

Bij de Googermolen in Oude Wetering waren oude ambachten en streekproducten te vinden. Voor de kinderen was er van alles te doen en het gratis ijsje werd uiteraard niet afgeslagen. Ook in Hoogmade openden vijf molens de deuren en vertelden de molenaars enthousiast en vol overgave over hun unieke bezigheden in 'hun' molen. Met een kopje koffie van een barista of een heerlijk ijsje in de hand werd genoten van accordeonmuziek én uiteraard van de molens zelf.

Nagenieten van de lokale molendag kan op de Facebookpagina van Rondom Kaag en Braassem of op www.rondomkaagenbraassem.nl. Op deze website is ook een molenpagina te vinden, waarop u alle tweeëntwintig molens die de gemeente rijk is kunt bekijken.