• Kaagenbraassem.nl

Minder belastingstijging

KAAG EN BRAASSEM Het is raadslid Peter van Dijk (VVD) toch gelukt om een financieel voordeeltje binnen te slepen voor de inwoners. Het gemeentebestuur wilde de belastingen voor 2019 met 2,3% verhogen. Maar op initiatief van de VVD nam de voltallige raad een voorstel aan om dat percentage gelijk te stellen aan het inflatiecijfer: 1,8%.

Vorige week kondigde Van Dijk in het Witte Weekblad al aan, dat hij zou proberen om de belastingen voor volgend jaar minder te laten stijgen. Aan het begin van de vergadering werd al duidelijk, dat zijn voorstel het zou halen, omdat dit direct al steun kreeg van CDA, PRO en SVKB. Uiteindelijk stemde ook D66 hier mee in.

Van Dijk overtuigde de laatste twijfelaars met de woorden: ,,Het is in onze ogen niet fair de gemeentelijke lasten van onze inwoners te verhogen omdat de belastingen toch al stijgen. Veel van onze inwoners merken nog weinig van de economische vooruitgang en 2,3% is daardoor voor hen een enorme stijging. Terwijl bijvoorbeeld ook de ziektekostenpremies snel stijgen en pensioenen niet geïndexeerd worden. Wij willen de belastingen voor onze inwoners niet met een hoger percentage laten stijgen, dan voor het voorkomen van waardevermindering (inflatie) van de belastinginkomsten nodig is.''

Wethouder Petra van der Wereld (SVKB) ontraadde het voorstel. Ze gaf aan, dat de gemeente al drie jaar werkt met een hogere belastingstijging dan het inflatiecijfer (de zogeheten Du Chatiniernorm). Als de raad nu minder geld wil innen bij de inwoners, heeft dat gevolgen voor de ambities van de raad en projecten die nog moeten beginnen. Maar die waarschuwing nam de voltallige raad dus voor lief.