• Hondenvorming.nl

'Mijn naam is haas'

KAAG EN BRAASSEM Een meerderheid van de gemeenteraad heeft grote twijfels over het opnemen van een algemeen aanlijngebod in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dat bleek maandag 5 maart tijdens de politieke avond.

Joep Derksen

Lijsttrekker Ton van Velzen (LKB) wees er op, dat de gemeente nu al individueel eigenaren kan verplichten om hun hond aangelijnd te houden. Ook hekelde hij de boer, die op Facebook dreigde met de komst van een stier. ,,Laat de boer niet verhalen vertellen, dat hij er een stier gaat neerzetten. Dat is een vorm van chantage.'' Raadslid Laura van Klink (PRO) vroeg zich af, of een aanlijngebod helpt voorkomen, dat schapen een sloot ingejaagd worden. ,,Het lijkt ons niet de oplossing. Het is schijnveiligheid, niet te handhaven en schieten met hagel.'' Ze pleitte er voor, dat burgemeester Marina van der Velde nog eens met de boer en hondenbezitters om de tafel gaat zitten.

Dat bleek het CDA al gedaan te hebben, zo liet raadslid Thijs Mooren weten. ,,De boer en de hondenbezitters kwamen tot de conclusie dat dit niet via sociale media uitgevochten moet worden. Een aanlijngebod op de Plasdijk zal niet het gewenste resultaat opleveren. Boa's kunnen niet toezien op incidenten.'' Zowel de boer als de hondenbezitters zien de komst van een hek aan de Plasdijk, dat de honden tegenhoudt, als de meest ideale oplossing. Mooren vroeg, of de gemeente bereid is om dat hek voor te financieren. Hij toonde na afloop van de vergadering ook een email van een ambtenaar, dat de gemeente de grond waarop dat hek kan komen te staan, in de toekomst kan overnemen van de Provincie Zuid-Holland. Maar burgemeester Marina van der Velde gaf aan, dat zij hier niets van wist. ,,Mijn naam is Haas.'' Niet alle raadsleden zaten te juichen over het besteden van belastinggeld aan een hek. Van Velzen: ,,Waarom zouden wij daar een hek gaan bekostigen en waarom doen we dat dan niet bij andere boeren? Als u dit gaat doen, dan komen veel meer agrariërs die dat ook willen.'' Over de vraag, hoe het gefinancierd kan worden, daar had Van der Velde wel een oplossing voor: ,,Dan kun je weer de hondenbelasting invoeren.''