Laatste wethoudersposities

KAAG EN BRAASSEM De politieke partijen CDA, D66 en VVD maken zich op voor de grote tombola. Dinsdagavond 15 mei kregen zij de kans om hun wethouderskandidaten te presenteren aan PRO en SVKB.

Joep Derksen

De drie partijen moeten strijden om een kans voor het krijgen van een (parttime) wethouder in het nieuwe college. Want PRO en SVKB hebben al afgesproken om beide een fulltime wethouder aan te stellen. Maar afgesproken is, dat het toekomstige college maximaal uit 3,5 fte (1 fte is een voltijdsbaan) mag bestaan.

Formateurs Ruud van der Star en Ger van Emmerik lichtten afgelopen maandag toe. Van der Star: ,,PRO en SVKB zijn de twee grootste partijen. We willen niet op basis van getallen dingen opeisen, maar we vinden wel, dat we beide een voltijds wethouder mogen leveren. Gezien de verkiezingsuitslag is het legitiem om dat te vragen.'' Zowel SVKB als PRO haalden zes zetels en zijn daarmee groter dan de overige partijen. Voor een meerderheidscoalitie hebben ze geen andere partij nodig; ze beschikken namelijk al over 12 van de 21 zetels. Maar toch krijgen D66, CDA en VVD dus een kans om een wethouder te leveren. Zij moeten geschikte kandidaten presenteren, die verstand hebben van zaken als: Ruimte, Dienstverlening, Leefomgeving, Land- en Tuinbouw, Verkeer en Vervoer.

De aankomende PRO en SVKB-wethouders krijgen, zoals het er nu naar uitziet, de zeggenschap over Wmo en maatschappelijke zorg, Sport en bewegen, Financiën, het sociaal domein, de Omgevingswet, Recreatie en toerisme. Krijgen VVD, CDA en D66 daarmee de 'leftovers'? Van Emmerik: ,,Het is niet zo dat we een pretpakket aan portefeuilles over hebben."

Nog één keer keek Van der Star terug naar de coalitieonderhandelingen in 2014, toen PRO met het CDA de eerste onderhandelingen voerde en hierbij SVKB (dat met vijf zetels groter was dan het CDA) oversloeg.

p 9