• Joep Derksen

Koninklijke onderscheiding voor DOSR vrijwilliger

ROELOFARENDSVEEN Frans van Veen zou zaterdag 6 januari verrast worden op de nieuwjaarsreceptie van DOSR, maar hij wilde niet komen, omdat hij met zijn familie zijn verjaardag wilde vieren. En dus kwam het bestuur van DOSR en de burgemeester Marina van der Velde bij hem thuis langs. Als mooiste verjaardagscadeau speldde de burgemeester hem een Koninklijke Onderscheiding op. Voortaan gaat de in Alkemade geboren Van Veen door het leven als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Joep Derksen

Van blijdschap naar verrassing en ontroering; allerlei emoties schoten door Van Veen (69), toen plotseling burgemeester Marina van der Velde, samen met het DOSR bestuur bij hem op de stoep stond. Het bezoek was het rechtstreekse gevolg van het feit, dat Van Veen precies 50 jaar geleden, in 1968, als vrijwillige jeugdleider actief werd voor de voetbalvereniging DOSR.

Van der Velde: ,,Het is een respectabel aantal jaren dat u zich inzet voor de club. De ervaring leert, dat je door zo'n club gevangen wordt voor het leven. Bij DOSR komt het dorp samen, men vindt elkaar daar. Het is een vorm van gezelligheid.'' De jubilerende vrijwilliger heeft nog allerlei andere vrijwilligersactiviteiten uitgevoerd in de afgelopen vijf decennia. Zo was hij onder meer jeugdsecretaris, scheidsrechter en zorgde hij voor het onderhoud van de velden, tribune en reclameborden. De burgemeester was vol lof: ,,U bent een voorbeeld voor een heleboel leden in de club. Zonder vrijwilligers draaien verenigingen niet. Zij zijn nodig voor het functioneren. Ik ben hier uit naam van de koning en ik mag zijn waardering overbrengen voor alles wat u voor de club heeft gedaan. Hij benoemt u tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.'' Op dat moment leek Van Veen het even te kwaad te krijgen, maar hij herpakte zich snel en stelde: ,,Ook de komende jaren blijf ik actief voor DOSR. Jullie zijn nog niet van me af!''