Kansen voor nieuw zwembad, IKC en sportvelden in Sportpadgebied

OUDE WETERING Het gemeentebestuur krijgt binnenkort een voorstel om De Tweesprong met zwembad plat te gooien. Hiervoor in de plaats moet een nieuw zwembad komen én de omliggende (sport)verenigingen zouden dan meer ruimte kunnen krijgen voor hun faciliteiten. Een voorwaarde, die Mark Vijfschaft, interim-directeur van De Tweesprong, stelt is, dat het nieuwe zwembad aangelegd moet zijn, voordat het oude zwembad opgedoekt wordt.

Joep Derksen

Donderdag 30 november hielden wethouder Floris Schoonderwoerd (PRO), Vijfschaft en Sabine Dissevelt, die sprak namens de onderwijsorganisaties Kindkracht en SSBA, een persconferentie. Er is nog niets zeker, maar de 'stip op de horizon', waar het gaat om de toekomst van de sportvelden, het zwembad en culturele activiteiten in de omgeving van het Sportpad, wordt langzaam duidelijk. Het huidige gebouw van De Tweesprong, waar onder meer in kan worden gezwommen en getafeltennist en gesport, is al heel oud. Sommige delen van het pand stammen nog uit de jaren '60. Ook is er sprake van fors achterstallig onderhoud en er moeten keuzes worden gemaakt. Vijfschaft laat weten, dat er veel geld moet worden gestoken in bijvoorbeeld het aanschaffen van nieuwe apparatuur en het duurzaam maken van het gebouw. Maar een andere oplossing is ook, om een volledig nieuw gebouw neer te zetten. De kosten hiervan bedragen miljoenen euro's, zo geeft Vijfschaft aan. Het buitenbad, de ligweide en de indoortennisbanen komen hoogstwaarschijnlijk niet meer terug. Deze worden nu namelijk al heel weinig gebruikt.

VOORDELEN Er zijn veel voordelen aan het opzetten van een nieuw zwembad, zo beaamt wethouder Floris Schoonderwoerd. Een nieuw gebouw kan veel duurzamer zijn. ,,Op dit moment verdwijnt er veel geld door de schoorsteen''. Bovendien kan met de komst van een compleet nieuw gebouw ook gekeken worden naar het opnieuw indelen van het gebied voor allerlei andere zaken. Zo moet bij het Sportpad een nieuwe IKC (integraal kindcentrum) voor 750 leerlingen komen en hebben de verschillende sportverenigingen in die buurt ook nog wel een paar wensen, waar het gaat om velden en kantines. Bovendien heeft de Hockeyvereniging Alkemade ook haar oog laten vallen op het Sportpadgebied, waar het gaat om zich daar te vestigen. Met de optie van een nieuw gebouw met een nieuw zwembad, komen hier mogelijkheden voor. Zelfs bestaat de kans, dat culturele verenigingen voorstellingen gaan doen in deze omgeving. Dissevelt laat weten, dat het realiseren van een podium voor optredens een van de zaken is, waar nu naar wordt gekeken.

MULTIFUNCTIONEEL Juist door het hele gebied tussen de Rembrandt van Rijnsingel, Alkemadelaan en de wijk De Bloemen in één keer te bekijken, kan er veel meer mogelijk zijn. ,,Multifunctioneel gebruik'' heet dat in in bestuurlijke woorden. In het IKC komen de leerlingen van basisscholen Elkerlyc, De Roelevaer en De Klimboom te zitten. Deze oude panden verdwijnen dus, waardoor op die locaties kansen zijn om bijvoorbeeld huizen te bouwen. Schoonderwoerd ziet kansen: ,,Stand alone voorzieningen hebben hun langste tijd gehad. Het is nodig om krachten te bundelen en mee te bewegen met de tijd. We kunnen kiezen voor verschillende scenario's. Opknappen van De Tweesprong of nieuwbouw. We weten dat op het sportcomplex een aantal verenigingen zijn, die intensief samenwerken en die allemaal ruimte vragen in het gebiedje. Er zijn zoveel trends en ontwikkelingen, dat samenwerken meer nodig is dan ooit. Als gemeente gaan we miljoenen investeren in nieuwbouw voor de IKC. Laten we kijken, hoe we dat op een toekomstbestendige, betere en duurzame manier kunnen doen. Het mag geld kosten, maar nu gaat vanwege de mindere duurzaamheid ook al veel geld door de schoorsteen naar buiten.'' Maar het gemeentebestuur zou toch niet meer investeren in stenen? De wethouder: ,,We investeren nu al in allerlei lekke en lege gebouwen. We gaan investeren in samenwerking, want we zien kansen in verbinding van onderwijs, sport en cultuur.''

Het nieuwe, danwel vernieuwde zwembad, moet er binnen tien jaar zijn. Langer wachten is voor Vijfschaft onaanvaardbaar, zo laat hij weten. De wens van Dissevelt is, dat de IKC ,,binnen vijf jaar geregeld is. Het moet niet te lang duren. We zijn bereid om geduld op te brengen voor het grote geheel, maar aan dat geduld is een einde.'' De gemeenteraad moet in de zomer van 2018 een besluit nemen over de toekomst van het Sportpadgebied.