• Veel inwoners bij Duurzaamheidsbijeenkomst

    Joep Derksen

Huizen verwarmen met water uit de Braassem

RIJNSATERWOUDE Met de warmte uit het Braassemermeer kunnen zo'n 60.000 huizen verwarmd worden.

Tijdens een informatiebijeenkomst over duurzaamheid in het Schoolhuis bleken de vijftig aanwezigen grote belangstelling te hebben, om deze techniek toe te laten passen op hun woningen. Maar er moet nog heel wat water door de Braassem stromen, voordat deze wens ook daadwerkelijk in vervulling komt.

Joep Derksen

 

GASKOSTEN Er waren enkele duurzaamheidssprekers. Zoals Peter Aarden, die vertelde hoe het hem gelukt is om zijn huis volledig te verwarmen met behulp van het oppervlaktewater uit de Zwet. Om zo'n oppervlaktewaterwarmtepomp succesvol te laten werken, is het noodzakelijk dat een huis goed geïsoleerd is, tipte Aarden. De installatie van dat systeem kost echter al gauw een slordige 15.000 euro. Je gaskosten gaan omlaag, maar de extra elektriciteit kun je weer het beste opwekken met zonnepanelen op je dak. Eigenlijk kost dit systeem momenteel meer, dan het aan financiële opbrengst oplevert. Al is het natuurlijk wel goed voor het milieu.

 

ALTERNATIEF Fred Goedbloed, ambtenaar bij de gemeente Leiden, wilde niet zover gaan door te stellen, dat deze regio met name verantwoordelijk is voor het opwekken van energie in de regio. Wel toonde hij een plaatje, waarop 260 windmolens 'toevallig' in de Rijn- en Veenstreek geplaatst waren. Dit aantal windmolens is namelijk nodig om de energie voor tien gemeenten in de Rijn- en Veenstreek en de Leidse regio op te wekken. ,,Een alternatief is, om 23% van ons gebied vol te zetten met zonnecollectoren.'' Goedbloed benadrukte, dat Leiden ook haar steentje bij wil dragen, door zoveel mogelijk inwoners hun huizen met zonnepanelen te laten bedekken. Maar tegelijkertijd heeft Leiden bepaald, dat er geen zonnepanelen mogen komen op de daken van de huizen in de oude binnenstad.

 

WARMTENET Leiden wil de leidingen van het warmtenet vanuit Rotterdam, dat nu stopt bij Rijsenhout, verbinden met het warmtenetwerk van Amsterdam. Maar het zal nog vele jaren duren, voordat Kaag en Braassem hier van kan profiteren, zo stelde wethouder Yvonne Peters. ,,We zitten buiten de warmterotonde van Amsterdam en Leiden/Rotterdam. We kunnen het stapje voor stapje doen, door eerst Nieuwkoop te verbinden met het Amsterdamse warmtenetwerk.''

 

RENDABEL Marco van Schaik (Unie van waterschappen en STOWA) rekende voor, dat het Braassemermeer ieder jaar 1,7 petajoule aan energie kan leveren. Genoeg voor het verwarmen van zo'n 60.000 woningen. Maar dan moeten er wel pijpleidingen aangelegd worden vanuit het Braassemermeer richting die huizen. Dat blijkt voor de gemeente Kaag en Braassem nog een stap te ver, ook al wordt bijvoorbeeld later dit jaar de Herenweg in Rijnsaterwoude toch open gegooid. Wethouder Yvonne Peters stelde: ,,We moeten het verstand er bij houden en niet achter de eerste de beste visie aan rennen.'' Burgemeester Marina van der Velde vulde aan: ,,Het warmtenet aanleggen is waanzinnig duur en niet rendabel.''

 

INITIATIEF Een initiatief om te komen tot een 'pilotproject' moet dus komen van enthousiaste inwoners. Philine Krosse, transitiearchitect, had een hoopvolle mededeling; zij is in gesprek met een overheidsinstantie, die op zoek is naar zo'n piliotproject. Het aansluiten van Rijnsaterwoude op de Braassemermeerwarmte zou precies dat gewenste pilotproject kunnen worden.