Glasvezel mogelijk in buitengebied

KAAG EN BRAASSEM Voor de mensen, die wonen en werken in het buitengebied, was het dinsdagavond 21 november zonder twijfel een historisch moment. Het bedrijf DICO Breedband kondigde aan, dat zij glasvezelkabels wil aanleggen in dat buitengebied. Hiermee stappen ook de 'buitendorpers' in de 21ste eeuw.

Er is echter één 'maar' aan dit verhaal; minimaal de helft van de inwoners en bedrijven moeten aangeven, dat ze ook dat snelle internet willen hebben. Zij betalen dan 14,50 euro per maand aan vaste kosten en daarbovenop nog eens ruim 60 euro per maand voor de providerkosten. Eerder dit jaar bleek echter al grote belangstelling te bestaan voor de glasvezelverbinding. 58% van de buitengebiedbewoners in Nieuwkoop en 69% van de buitengebiedbewoners in Kaag en Braassem heeft aangegeven, dat ze glasvezelverbinding willen hebben.

Deze week was dan ook de officiële start van de ontsluiting van het buitengebied. Wethouder Guus Elkhuizen van Nieuwkoop hield als symbolisch gebaar triomfantelijk enkele glasvezelkabels de lucht in. Hij is, net als zijn Kaag en Braassemse collega-wethouder Yvonne Peters heel blij met dit resultaat. Namens DICO Breedband presenteerden mede-eigenaren Sjouke van Dijk en Henk Jan Witteveen de plannen.

Witteveen gaf veel lof aan de ,,energieke groep buurtambassadeurs'', die maandenlang met hun mede-buitengebiedbewoners hebben gepraat om hen te bewegen zich aan te melden voor een glasvezelkabelnetwerk. ,,Maar ook de komende periode blijft het duwen en trekken. Tussen 8 januari en 9 april houden we een campagne, waarbij mensen zich definitief kunnen aanmelden. Wacht niet tot het laatste moment; na een maand moet voor ons al duidelijk zijn, dat de 50% gehaald wordt.'' Met 1400 potentiële aansluitingen in Kaag en Braassem en 1.700 in Nieuwkoop, moeten dus minimaal 1.550 huishoudens en bedrijven laten weten, dat ze bereid zijn om de extra kosten voor een supersnel internet, een ruim aanbod van haarscherpe tv-kanalen en een goede telefoonverbinding te betalen.

Twijfelaars schieten zichzelf in de voet. Wie zich na 9 april alsnog aanmeldt voor een glasvezelverbinding, moet minimaal 2.500 euro extra betalen. Wie kiest voor glasvezel, krijgt waarschijnlijk wel een andere provider. Gekozen kan worden uit Solcon, MultiFiber, Cbizz en W3serve. Witteveen:,,Mensen moeten afscheid nemen van KPN. Dat is voor sommigen lastig, maar het is niet ander.''

Witteveen heeft er alle vertrouwen in, dat het glasvezel er komt in het buitengebied: ,,We gaan er met ons allen een feestje van maken. Voor alle inwoners in het buitengebied: het is nu of nooit. Dit is jullie enige kans, want KPN en Ziggo zullen niet langskomen om het snelle internet te realiseren.'' Wanneer er genoeg inschrijvingen zijn, begint de aanleg van glasvezelkabels al in april 2018. Dat gaat met een hoog tempo, want eind volgend jaar moet al 90% van alle glasvezelkabels er liggen.