Geslaagde oudejaarsconference Patrick Deters

KAAG EN BRAASSEM De oudejaarsconference van Patrick Deters (Luid Kaag en Braassem) vond dit jaar plaats op enkele nieuwe locaties. Noodgedwongen, omdat de oude locatie, De Alkeburcht, voorlopig gesloten is. Donderdag 28 december speelde Deters de eerste van drie shows bij Partycafé De Buren. Wie was gekomen, om een hele avond verwend te worden door snel achter elkaar opvolgende grappen, werd niet teleurgesteld. Maar kritiek op de politiek schuwde Deters evenmin.

Joep Derksen

De cabaretier opende de avond met een quote van Wim Kan: ,,Democratie is de wil van het volk. Ik lees elke ochtend stomverbaasd in de krant, wat ik nou weer wil.'' Het Witte Weekblad, Leidsch Dagblad en het AD waren dan ook dankbare bronnen voor Deters, waarop hij zijn show baseerde. Waarbij zijn grappen werden afgewisseld door muzikale ondersteuning en filmpjes. Zoals de scene, waarbij Piet naast Marietje op het bankje gaat zitten, om haar gezelschap te houden. En dankzij zijn avances kan rekenen op een flinke opdonder van Marietje.

STEMADVIES Op woensdag 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en Deters gaf de uitverkochte zaal een stemadvies: ,,Met 144 voorkeurstemmen kun je iemand in de raad stemmen. Maak het leuk; kies de onderste persoon op de stemlijst; die wil niet de raad in, maar alleen op de lijst staan. Dan komen er mensen tegen hun wil de raad en worden het lekker korte raadsvergaderingen.'' Sowieso ziet hij graag meer mensen op de tribune bij de raadsvergaderingen en tipte: ,,Na afloop is er gratis bier!''

Boa's lopen tot verbazing van Deters 600 uur per jaar rond en kunnen geen enkele boete voor hondenpoep uitdelen. Het strenge alcoholbeleid van de gemeente, waarbij loktieners werden gebruikt om sportverenigingen boetes op te leggen, kwam ook aan de orde. Deters ging bij de gemeentelijke kerstborrel langs om te kijken of hij zonder zijn ID te tonen, toch bier kon halen. Dat lukte probleemloos! ,,We gaan niet investeren in stenen''; deze uitspraak van het college werd gebruikt om de sluiting van de Alkeburcht te ondersteunen. ,,Maar wethouder Henk Hoek wil wel 170.000 euro overmaken naar Leiden om daar een ijsbaan wat langer te maken. We investeren niet in stenen, maar sponsoren wel het water'', bekritiseerde Deters.

Ook inwonerraadslid Jan van der Geest (VVD) kreeg er van langs, door zijn uitspraak: ,,Als er te weinig belangstelling is van de inwoners, betekent het niet, dat we het niet goed doen. We doen het prima.'' Deters: ,,Dat is een mooi inzicht in iemands hoofd. Dus als de hele raadszaal vol zit met publiek, doe je het dus slecht.'' De avond werd dit keer niet afgesloten met het gezamenlijk gezongen lied 'Nooit meer terug', maar zangeres Dyonne van Amsterdam toonde haar kunnen. Na afloop liet het publiek weten te hebben genoten van de voorstelling.