Dirndls en Lederhosen in de Veen

ROELOFARENDSVEEN Voor de tweede maal vond in het hart van het dorp dit uit Beieren overgenomen fenomeen plaats. Twee dagen lang, vrijdag 27 oktober en de zaterdag erna, activiteiten waarbij de deelnemende dames zich volgens de tradities hesen in zgn. dirndls, dus als Alpenmeisjes maar dan zonder Milka-reep. De heren hadden hun best gedaan om vanuit obscure outlets en webshops Lederhosen te bemachtigen. Twee dagen met als rode draad bierpullen, worsten en gezellig hossen met z'n allen. En gezellig was het! Laat dat maar aan organisator Bart Hogenboom en zijn kornuiten over.

Ron van der Lem

Op de eerste middag van wat een zeer uitputtend weekend zou worden, waren de organisaties en bedrijven aan de beurt. Lange tafels in de enorme feesttent op het parkeerterrein van het Sportpad. Diverse bedrijven als autohandel Verdel, maar ook de bewoners van het bedrijvencomplex BITS op het Veenderveld, waren daar bij aanwezig. Goed gevulde bierpullen, brood met dips, luchtige gesprekken en op de achtergrond (al hoewel…) de muzikale invulling van Johan Bremmert, de zingende schlager en hoe kan het anders: Ladderzat. De tent was goed verzorgd. De catering was prima. Zo kon iedereen genieten van een lekkere ragout en stamppot. Geheel gepast in deze Alpensfeer was er een vleesbingo; dus geen nummers op een briefje, maar onderdelen wat ooit aan een dier heeft gezeten. Rond een uur of acht werden alle nep-Duitsers de tent herausgefegt. Hoewel, een aantal die hards warmde zich al op voor het avondprogramma. Dat begon al een half uur later. Binnen de kortste keren stond men al op de tafels te dansen en kon de sfeer niet meer stuk, ofschoon de tent niet helemaal vol was. Dat mocht de spass niet drukken. Wat heet, in Duitsland gaan dergelijke feesten er normaliter veel soberder aan toe. In die Heimat vinden ze trouwens vaker in september plaats, als eerbetoon aan het oogsten van de gewassen van dat jaar. Dit feit vernamen wij van de directie van een groot augurkenconcern in De Veen. En die jongens slijten veel waar aan onze oosterburen en weten dus von der Hut und der Rand! Ook in de avond van het Veense Oktoberfest ging dj Bremmert weer flink tekeer. Een leraar Duits zou zeggen: ‚Tyrann auf dem Kopf'. Hij kreeg daarbij hulp van Timmie Tirol en zanger Alex. De laatste moet nog even flink knutselen aan zijn artiestennaam is onze mening. De avond voltrok zich als een regelrechte Tirolerfilm. Je moest door diepe dalen trekken om uiteindelijke de toppen te bereiken. En zo'n flinke pint in je hand is ook een vorm van gewichtheffen, ten slotte.

Na de veel te korte uren aan herstel was het zomaar weer zwei Uhr. ‚ Und dann öffneten sich die Tore wieder…' Tot zeven uur tracteerden Deutsche Peter, Henkie en het legendarische Kleintje Pils der Meute weer een uitgelezen middag waarbij de stijfheid in de ellebogen al merkbaar was. Was Freitag toch meer iets voor een ouder publiek. Samstag was er voor de twintigers en de dertigers. Een van de aanwezige dames, op deze zaterdagavond getransformeerd tot Milka-meisje, had het naar eigen zeggen prima naar haar zin en stond vrolijk mee te zingen met Wipneus en Pim. De slotavond van het Oktoberfest werkte zich prima toe naar een climax. Vele polonaises en veel gehos. Precies zoals het hoort op zo'n avond. Maar ja, als je dj Tolipano en Ronnie Ruysdael op de Bühne hebt staan, gaat de tent al snel uit haar dirndl. Een legendarisch en goed georganiseerde weekend waar je een jaar van moet bekomen … Tot de volgende oogst, zullen we maar zeggen.