• pixabay

Boer draait toch niet op voor gedumpte jerrycans drugsafval

RIJPWETERING Even leek het er op, dat een onschuldige boer moest betalen, om dertig illegaal gedumpte jerrycans met drugsafval van zijn terrein te halen. Nadat agrariër Robbert van der Poel de vondst van deze vaten bij de politie meldde, kreeg hij een officiële waarschuwing, dat hij deze troep op eigen kosten moest verwijderen. Met een schadepost van mogelijk duizenden euro's. Dit leidde tot veel ophef op de sociale media, met een breed gedragen oproep om voortaan dit soort gevonden vaten maar stiekem te verplaatsen naar gemeentegrond.

Joep Derksen

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 25 september namen CDA en PRO het op voor deze boer. CDA-raadslid Thijs Mooren pleitte: ,,Het is belangrijk dat naar buiten komt, wat het beleid is van de gemeente, wat grondeigenaren moeten doen als dump van afval gebeurt. Eigenaren willen niet voor de kosten opdraaien.'' Namens burgemeester Marina van der Velde liet wethouder Floris Schoonderwoerd weten, dat er inderdaad 'bestuursdwang' was opgelegd aan de boer, om de vaten zo snel mogelijk te verwijderen.

De ophef op de sociale media heeft het gemeentebestuur er echter toe doen besluiten om nog eens een keer naar de regels te kijken. ,,Het afval bleek gedumpt op het terrein van de boer, maar dicht bij de openbare weg. In hoeverre gaan we het kostenverhaal daadwerkelijk toepassen? De burgemeester acht het niet redelijk, evenals de vele Facebookvrienden. Van de boer kan niet worden verwacht, dat hij dag en nacht zijn terrein in de gaten houdt.'' De agrariër kan 50% van zijn kosten claimen bij de Provincie Zuid-Holland en de gemeente gaat kijken hoe de boer de andere helft van de kosten ook niet hoeft te betalen.