• Uniek Dorpskerkconcert in voorbereiding

    Joep Derksen

Bijzonder Dorpskerkconcert in voorbereiding

LEIMUIDEN Het gebouw 'De Ontmoeting' is veel meer dan alleen maar een kerk. Op zondag 28 januari om 13.00 uur vindt daar, in het kader van de Dorpskerkconcerten, een bijzonder en eenmalig optreden plaats van organist Ton van Eck.

Hij speelt niet alleen het orgel, maar ook zijn dochter Anne van Eck toont haar kunnen als violiste. Omdat maar maximaal 150 mensen aanwezig mogen zijn bij dit evenement, worden de kaartjes op basis van: ''Wie het eerst komt, het eerst'' maalt verkocht bij de Gemakswinkel (Nokweg 19).

De drijvende krachten achter de Dorpskerkconcerten zijn voorzitter Martin Boek en commissieleden Houkje Schuil, samen met vader en zoon Theo en Roeland van der Hoorn. De idee voor de Dorpskerkconcerten ontstond in 2012, nadat het gebouw De Ontmoeting helemaal opgeknapt was. Het gebouw zou niet alleen maar voor de kerk bedoeld moeten zijn, maar juist voor de hele gemeenschap. En zo werd in 2014 het eerste Dorpskerkconcert gegeven door Boek, samen met het Accordeontrio. Een enorm succes; de bezoekers braken de tent bijna af.

 

HOOGTEPUNT Sinds die tijd hebben er nog een paar Dorpskerkconcerten plaatsgevonden, maar het aankomende concert wordt weer een hoogtepunt, zo laten de organisatoren weten. ,,Van Eck is een monument in Nederlands orgelland. Hij is componist en organist van de Kathedraal de Bavo in Haarlem en treedt in binnen- en buitenland op. Hij is een duizendpoot, met een hoge snelheid van denken én spelen.'' Ook zijn dochter Anne is heel muzikaal en heeft in verschillende orkesten gespeeld. Het is nog nooit voorgekomen, dat deze vader en dochter samen in Leimuiden opgetreden hebben.

OPKOMST De organisatoren rekenen op een hoge opkomst. Juist door het selecteren van zo'n uniek optreden willen ze de inwoners van Leimuiden enthousiast maken voor deze vorm van cultuur. Het is namelijk heel fijn, dat je voor mooie concerten niet helemaal naar Amsterdam hoeft te gaan, maar er lekker in het eigen dorp van kunt genieten. Tijdens het concert zorgen camerabeelden op de muur er voor, dat het publiek tot in detail kan zien, hoe intensief en uitgekiend de muziekinstrumenten bespeeld worden.

Voor 10 euro per persoon (en 5 euro voor kinderen) ben je verzekerd van een unieke muzikale avond. Ook is er dan een bijzondere expositie van schilderes Sylvia Heeren te zien.

Voor meer informatie: www.dorpskerkconcerten.nl.