• PR.

25 Jaar energieneutraal

WOUBRUGGE Energieneutraal wonen: politici en experts buitelen over elkaar heen, om er achter te komen hoe dat het beste gedaan kan worden. Hierbij moeten allerlei uitdagingen opgelost worden. Maar in Woubrugge staat het huis van Arie Kroon (79) en Wil Kroon (76), dat precies 25 jaar volledig energieneutraal is.

'Duurzaam': dat woord bestond nog niet in de jaren zeventig. Maar Arie Kroon hield zich toen al bezig met verstandig bouwen. In 1993 bouwde het echtpaar hun tweede woning aan de Vierambachtweg en nu was de ambitie om het huis helemaal energieneutraal te maken. Zonnepanelen waren er al, maar die waren heel erg duur. Toch werden ze gekocht. ,,Ik wilde mijn nek uitsteken. Als niemand het doet, komt er niets van terecht en toen wist ik al, dat zonnepanelen de toekomst zijn.'' Tachtig panelen werden er op het dak geplaatst.

25 Jaar later wekken deze panelen nog altijd 3.000 kilowatt uur per jaar op, terwijl het huis slechts de helft hiervan gebruikt. De eerste jaren mocht het echtpaar de extra stroom niet terugleveren, dus verkochten ze hun overtollige energie aan de buren. ,,We hadden dus in feite onze eigen energiemaatschappij!"' lacht Kroon. Ook heeft het echtpaar een tank geplaatst voor het huis, voor het opvangen van regenwater. En dat regenwater wordt in het huis volop gebruikt; om het toilet door te spoelen en om de was en afwas te doen. Zo staan er in de keuken twee kranen: één voor het normale drinkwater en één voor het regenwater.

Wil lacht: ,,Ik heb me nog nooit vergist.'' Het gratis regenwater compenseert 70% van het totale waterverbruik. In de woning staat een houtkachel en wordt als bijverwarming gebruikt. Het huis heeft nog wel een CV-ketel en gasaansluiting, al worden deze nauwelijks gebruikt. Kroon is overigens geen voorstander van het verdwijnen van het gas. De alternatieven zijn hiervoor nog lang niet geschikt:

,,Je betaalt drie keer zoveel voor elekticiteit als voor gas. Voor een warmtepomp met het vermogen van een cv-ketel betaal je tien keer zoveel en die werkt veel minder efficiënt. Het vervangen van aardgas door stroom zorgt juist voor een verhoging van de CO2 uitstoot. In plaats van een warmtepomp kun je beter je huis goed isoleren.'' Wat is het beste advies voor de andere inwoners om duurzaam bezig te zijn en toch geld te besparen? ,,Gebruik ledlampen en als je nog gloeilampen hebt, gooi die rustig weg.''