• De Blauwe Molen met de wind in de zeilen.

    Alice de Wit

Polderdag 2018, Kaag & Braassem, de wind in de zeilen

14-05-2018, 09:34 | Lezersnieuws | Simone

Na drie jaar van uitzonderlijk mooi weer op de Polderdag Hemelvaartsdag en een groot aantal deelnemers was het dit jaar spannend voor de organisatie. Juist erg mooi weer ging vooraf aan de Hemelvaartsdag, Polderdag land van Wiek & Water dit jaar en voor de bewuste donderdag 10 mei was de voorspelling niet zo gunstig.

Toch werd het goed weer, ’s morgens een beetje bewolkt en rond de 15 graden, en ’s middags een zonnetje met wel een straf windje. Veel mensen hebben de fiets gepakt en meegedaan: ruim 2500! En wat kun je dan genieten van Hollandse luchten en draaiende wieken.

Op de Blauwe molen

In de morgen windstil en bewolkt. Toch gaan vrijwillig molenaars Amber Janssen en Alice de Wit aan het werk met de Blauwe molen: kruien op de wind en opzeilen in alle rust. Maar plotseling ontwaakt de wind en ruimt hij direct. De molen draait daarna lekker op het noordwesten. 

Aan de horizon komen de eerste fietsers al aanrijden door de polder. Geflankeerd door huppelende lammetjes en bloeiend fluitenkruid. Wij zijn klaar voor onze uitleg over deze grote poldermolen met scheprad die vanaf 1904 de Blauwe polder heeft bemalen. Ook de overtoom trekt de nodige aandacht. Een helling waarop boten van het lagere niveau van de polder naar de hoogte van de boezem werden getrokken.

In het naast gelegen huisje vertelt Alice over haar hypnotherapiepraktijk Tussen de wilgen, die daar gevestigd is. Hoe cliënten deze rust opzoeken om te werken aan hun problemen.

De zon komt erbij en de wind neem nog toe, zodat we moeten zwichten (zeil minderen). En bezoekers blijven maar komen op deze geslaagde dag.

Naast de Blauwe Molen kwamen de fietsers langs veel meer bedrijven: Boerderij Buitenverwachting fam. van Rijn, De Nieuwedijkhoeve, de Veense Bukker, de Veense Volkstuin, Kwekerij  EkO-LOGISCH, Aspergehof Noordam, Melkveehouder Kroes Woubrugge, Bromeliakwekerij  La Pura Vida en de fraaie tuin Horta Clementia.

Bij Noordam kon je zelf asperges steken en proeven!

Bedankt voor het meedoen en graag tot een volgende Polderdag.

Let op voor kinderen was er een kleurplaatactie en voor volwassenen een facebook-fotoprijsvraag.

Heb je tekening/kleurplaat ingeleverd en je Polderdag-foto op facebook geplaatst? Doe het snel. Inleveren kan nog tot en met zondag 20 mei. Je kunt leuke prijzen winnen gesponsord door Hoogheemraadschap van Rijnland en landwinkel Boer & Goed, Zoeterwoude.

Zie www.polderdag.nl .