• Parallelweg voor landbouwverkeer vanuit Alphen stopt bij rotonde Vriezenweg. Doorgaand landbouwverkeer naar de Haarlemmermeer moet straks nog steeds door het dorp Leimuiden.

    G.van Dijk

Petitie N207 tot uiterlijk 20 november te tekenen op petitie24.nl/s1302

13-11-2017, 11:30 | Lezersnieuws | Grietje van Dijk, Reinier Besemer, Annemarie van der Veen

Doorgaand landbouwverkeer ook bij Leimuiden over N207!

Bewoners uit Leimuiden zijn een petitie gestart om doorgaand landbouwverkeer ook bij Leimuiden via de N207 te laten rijden. Nu rijden er dagelijks veel grote zware landbouwvoertuigen door het dorp (soms op hoge snelheid), bij gebrek aan een doorgaande verbinding tussen Rijnsaterwoude en de Haarlemmermeerpolder. Dit levert onveilige situaties op voor fietsers (schooljeugd) en voetgangers, maar ook schade aan de aanliggende huizen.

Momenteel is er voor het doorgaande landbouwverkeer een parallelweg gepland langs de N207 vanaf Alphen richting Leimuiden, deze stopt echter bij de rotonde naar de Vriezenweg. Vervolgens moet het landbouwverkeer straks nog steeds via de Vriezenweg, Willem van der Veldenweg, Dorpsstraat, Kloofpad, Tuinderij en Dr. Stapenséastraat om bij de grote kruising weer op de N207 uit te komen. Veel fietsende scholieren en kinderen die 's zomers naar het zwembad gaan, maken gebruik van deze route.

Een onhoudbare situatie voor alle betrokkenen, zowel voor bewoners als ondernemers. De parallelweg vanuit Alphen aan den Rijn moet daarom worden doorgetrokken tot aan de kruising in Leimuiden. Voordat deze is aangelegd zou het doorgaande landbouwverkeer gebruik moeten kunnen maken van de busbanen die langs de N207 worden aangelegd.

In 2018 start er een ingrijpende renovatie en herinrichting van de dijk ter plekke van de Willem van der Veldenweg. Daarom is nu het moment om deze onveilige situatie met het doorgaande landbouwverkeer door het dorp Leimuiden aan te pakken. De bewoners benadrukken dat ze niet tegen landbouwverkeer zijn, dat hoort bij deze mooi landelijke omgeving. Maar wel tegen het doorgaande landbouwverkeer, dat zelf ook beter af is met een doorgaande route langs de N207.

Mensen die dit ook vinden kunnen online een petitie tekenen via petitie24.nl/s1302. Dit kan tot en met 20 november. Daarna worden de handtekeningen aan de verantwoordelijk Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland en B&W en gemeenteraad van de gemeente Kaag en Braassem aangeboden. Samen voor een veilig en leefbaar Leimuiden!