Leen Bakker

Leen Bakker hoeft geen kinderhoogslapers te leveren aan consumenten die voor een bedrag van 24 of 85 euro zo'n set bestelden via de website van het bedrijf. De rechtbank heeft geoordeeld dat het duidelijk was dat er een vergissing in het spel was aan de zijde van Leen Bakker en klanten hadden dat, gelet op de omstandigheden, kunnen weten. Daarmee is er feitelijk geen koopovereenkomst tot stand gekomen, aldus de rechtbank.

De hoogslaper, die normaal gesproken 319 euro kost, werd eind juli door een fout met meer dan 90 procent korting aangeboden. Zeker nadat berichten daarover op social media waren verschenen, kreeg het bedrijf een paar duizend bestellingen binnen. Leen Bakker gooide het op een technische fout en annuleerde al die orders.

De rechter liet de deur nog wel op een kier voor mensen die het bed besteld hebben voordat op grote schaal op Facebook en Twitter werd gedeeld dat het om een prijsfout ging. Aliter Melius, het juridisch adviesbureau dat het kort geding namens honderden mensen aanspande, gaat in overleg met die relatief kleine groep om te bepalen of een bodemprocedure zin heeft.

Het kort geding is een procedure waarbij de zaak met spoed wordt behandeld. De zaak wordt niet 'tot de bodem' uitgezocht, terwijl dat in een bodemprocedure wel zo is. Het kort geding voorziet eigenlijk in een voorlopige uitspraak, die geldt totdat in de (langer durende) bodemprocedure een uitspraak is gedaan. Wanneer geen bodemprocedure wordt ingesteld blijft daarentegen het kort geding vonnis gelden.

Spreekuur

Roxane Rabarison (uit Leimuiden) is oprichter en eigenaar van Advocatenkantoor AMSTER en voert in Amsterdam haar praktijk, in Leimuiden houdt zij op vrijdagochtend tussen 9.00 uur en 11:45 uur gratis inloopspreekuur aan De Waaier 3a te Leimuiden.