• Archief BDU

Een goed begin is het halve werk

De echtscheidingsmelding kan ontzettend bepalend zijn voor het verdere verloop van de echtscheidingsprocedure. De scheidingsmelding is het aangeven aan de ander dat je wil scheiden en waarom je wil scheiden.

Roxane Rabarison

Bij een van mijn cliënten had de vrouw na een huwelijk van 28 jaar een briefje in hun woning achtergelaten met de mededeling dat zij vertrokken was en dat hij binnenkort het scheidingsverzoek op de deurmat kon verwachten. Het briefje bevatte nog geen vijf zinnen.

Het zou– zakelijk gezien – een eenvoudige scheiding zijn. Verdeling van de pensioenen, verrekening van enkele schulden en wellicht het overeenkomen van een bescheiden bedrag aan partneralimentatie voor de gepensioneerde vrouw.

Gebutst en gekwetst als mijn cliënt echter was, lukte het hem niet zakelijk naar de verdeling te kijken en al helemaal niet om over partneralimentatie te praten, terwijl dat na een 28-jarig huwelijk toch echt op zijn plaats kan zijn. Dit echtpaar stamde namelijk uit de tijd van de toenmalige traditionele taakverdeling, waarbij de man werkte en de vrouw het gezin verzorgde. Maar tien maanden na dit briefje vond mijn cliënt nog steeds dat zij was weggegaan en dat zij zelf maar de (financiële) consequenties van haar vertrek moest dragen.

Een viergesprek waarin de vrouw de scheidingsmelding over had kunnen doen, zou deze instelling hebben kunnen wegnemen. Maar het lukte in dit geval niet meer om een viergesprek te organiseren. Na 10 maanden schriftelijk procederen heeft de rechter na een zitting uitspraak moeten doen over de verdeling en de partneralimentatie. Ook bij een echtscheiding geldt dus dat een goed begin het halve werk is.

SPREEKUUR Roxane Rabarison (uit Leimuiden) is oprichter en eigenaar van Advocatenkantoor AMSTER en voert in Amsterdam haar praktijk. In Leimuiden houdt zij op vrijdagochtend tussen 9.00 uur en 11.45 uur gratis inloopspreekuur aan De Waaier 3a te Leimuiden.