De scheidingsmelding

Het kan zijn dat er al lange tijd ruzies in uw relatie zijn. Het kan ook zijn dat u in stilte tot het besluit komt om te gaan scheiden. Maar als u het besluit heeft genomen om te gaan scheiden is het van groot belang, dat u de tijd neemt om dit met uw partner te bespreken. Het gesprek waarin u aan uw partner aangeeft dat u wil scheiden is de zogeheten scheidingsmelding.

Verwacht niet dat uw partner u (meteen) zal begrijpen. Het kost vaak enkele weken om deze boodschap te aanvaarden. Denk maar aan het besluit om te gaan scheiden: dat is ook niet in een dag genomen. Ongeloof, ontkenning en boosheid zijn veel voorkomende reacties. Herhaal dan de scheidingsmelding na een tijd en geef ruimte aan het verdriet en de woede van uw partner en breng hiervoor geduld op.

De scheidingsmelding is een essentieel onderdeel van het verwerkingsproces. De kwaliteit van de melding is namelijk van essentieel belang voor de aanvaarding van de scheiding. Voor de partner die wordt verlaten, is het heel belangrijk om te weten waarom. Als de scheidingsmelding en/ of de reden voor de scheiding niet werkelijk gehoord kan worden, zal dit tijdens het scheidingsproces voortdurend terugkomen. De emoties die hiermee gepaard gaan, maken het dan lastig om tot concrete afspraken te komen.

Spreekuur

Roxane Rabarison (uit Leimuiden) is oprichter en eigenaar van Advocatenkantoor AMSTER en voert in Amsterdam haar praktijk, in Leimuiden houdt zij op vrijdagochtend tussen 9.00 uur en 11:45 uur gratis inloopspreekuur aan De Waaier 3a te Leimuiden.