• PR

Advocaatkosten

LEIMUIDEN Veel mensen aarzelen om de hulp van een advocaat in te roepen vanwege de hoge kosten die hieraan verbonden zouden zijn.

Roxane Rabarison

Aangezien de hoogte van de nota van een advocaat meestal afhankelijk is van het aantal uren dat een advocaat aan een zaak heeft besteed, zijn veel mensen bang achteraf voor onaangename verrassingen te komen staan.

Toch mag een advocaat u in beginsel niet verrassen met een torenhoge nota, ook al is deze gebaseerd op het afgesproken uurtarief. De advocaat heeft namelijk een zorgplicht ten aanzien van zijn cliënten om ervoor te waken dat niet een te zware financiële verplichting wordt opgenomen. Zo'n financiële verplichting kan bijvoorbeeld te zwaar zijn in verhouding tot het inkomen dat een cliënt heeft, maar ook in verhouding tot het financiële belang dat een zaak heeft.

Communiceer dus altijd met uw advocaat over de te verwachten kosten. U kunt bijvoorbeeld aangeven welk bedrag u maximaal heeft te besteden aan een zaak of u kunt afspreken dat de advocaat bij het bereiken van een bepaald aantal uren een seintje geeft, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Bevestig mondeling gemaakte afspraken schriftelijk, al is het maar voor de duidelijkheid. Heeft u op deze wijze met uw advocaat gecommuniceerd en u wordt toch verrast door een hoge nota, dan is de kans groot dat de nota bij een gerechtelijke procedure (flink) naar beneden wordt bijgesteld. De advocaat komt in zo'n geval namelijk geen beroep toe op het afgesproken uurtarief.

Spreekuur

SPREEKUUR Roxane Rabarison (uit Leimuiden) is oprichter en eigenaar van Advocatenkantoor AMSTER en voert in Amsterdam haar praktijk, in Leimuiden houdt zij op vrijdagochtend tussen 9.00 uur en 11:45 uur gratis inloopspreekuur aan De Waaier 3a te Leimuiden.