• Iris Versteeg
  • Iris Versteeg

Speciaalbier bij ´t Vosje

RIJPWETERING Een speciaal bierfestival met vijftien biersoorten van de tap. En, al die speciaalbieren kunnen bij eetcafé De Vergulde Vos ook op de gewone openingstijden van het Vosje, zoals het eetcafé in volksmond bij Rippers en bezoekers uit alle uithoeken van Kaag en Braassem bekend staat, worden genoten. Goed beschouwd is het dus iedere dag speciaalbier festival op het hoekje van de Koppoel- en de Ripselaan.

Roelf Scholma

Maar het eerste Speciaalbier Festival op zondag 10 september was een ongeëvenaard, sfeervol succes. "We begonnen 13.00 uur, het is nu 14.30 uur en we hebben al 150 enthousiastelingen binnen", glundert Arjen van Leeuwen, samen met zijn echtgenote Denise de creatieve en energieke uitbaters van eetcafé De Vergulde Vos. Van Leeuwen kent vrijwel iedere bezoeker en alle bezoekers kennen hem en willen, interview of geen interview, allemaal even laten weten dat ze er zijn of dat ze weer gaan, zoals die ene te vroeg vertrekkende melkveehouder: "We moeten koeien melken, helaas." Het was een groot familiefeest en wie nog niet tot de familie van de Vergulde Vos behoorde, werd direct en zonder enige terughoudendheid in de clan opgenomen.

ONTDEKKINGSREIS Gezelligheid en fantastische sfeer waren de troeven die van 13:00 tot 20:00 uur werden uitgespeeld. „Fantastisch toch? Waar anders dan hier vind je dit sfeertje? We hebben onze ontdekkingsreis goed uitgestippeld. Als je dat niet goed aanpakt ga je na het eerste biertje nat. Gelukkig is de Ripselaan kaarsrecht. Wij komen wel thuis, zit daar maar niet over in." Er zijn er meer die zich goed op het speciaalbier festival hebben voorbereid. "Jan, laat je lijstje nou aan die man zien." Op zijn reisplan is de speciaalbier route van de dag uitgestippeld via alcoholpercentages. "Ik heb ze allemaal gegoogeld en de percentages erbij gezocht", luidde de verklaring. "Als je te zwaar begint haal je het derde biertje geeneens."

MAALLUST Alle bezoekers zijn het over een ding eens: "Een leuk artikel schrijven hoor, een promo voor dit festival, dit is toch alleen maar voor herhaling vatbaar?" Van Leeuwen zelf doet geen uitspraak. „We evalueren morgen. Daarna denken we na over herhaling." Een van zijn medewerkers onderschrijft zijn woorden: "Arjen heeft ze allemaal goed op een rijtje. Hij laat zich niet verleiden door het succes van dit moment." Gemeenteraadslid Ruud van der Star tapt voor een dag uit het vaatje Maallust. "Ja, ik ben pro Maallust", zijn uitspraak geeft een lokaal politiek kleurtje aan de 'wijn' onder de speciaal bieren." Met 7 jaar horecaervaring blijkt hij als speciaalbier tapper het vak te verstaan. "Maallust is een flessenbier dat alleen hier wordt getapt. Zie je die vaten? Daar zijn er maar twee van in Nederland en die staan hier. Ik ben zo trots op wat mijn vrienden Arjen en Denise hier hebben bereikt. Maallust

1818, een Quadruple met een alcoholpercentage van 10%, tappen we uit een ander vaatje."

STRAATMUZIKANTEN De muziek van Bende van Eliënde die twee weken geleden de eerste prijs tijdens het Alphens Straatmuzikanten Festival in de wacht sleepte, was de kers op de sfeertaart. "Ik hou niet van bier, maar deze Texelaar is heerlijk", klinkt het aan een andere tafel. "Ik vind speciaalbier niet lekker", zegt Marieke van der Zwet. "Ik ook niet, daarom drinkt zij Hertog Jan en ik Rosé", legt vriendin Zita van Rijken uit. De aanwezigen vinden de evaluatie overbodig. "De traditie is geboren. Daar komen Arjen en Denise niet onderuit."